Do pakla i natrag: Europa 1914-1949

Do pakla i natrag: Europa 1914-1949 - Kershaw, Ian | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kershaw, Ian
DIMENZIJA
5,13 MB
NAZIV DATOTEKE
Do pakla i natrag: Europa 1914-1949.pdf
ISBN
2401872824399

OPIS

Ian Kershaw u svojem djelu Do pakla i natrag o 20. stoljeću – u koje smo još uvijek duboko uronjeni, kao da to stoljeće nikako ne uspijeva završiti – piše s vremenske distance. On je sebe uspio smjestiti na osmatračnicu odakle o 20. stoljeću piše onako kako će se o njemu pisati kada doista bude završeno, tamo negdje u prostor-vremenu kraja 21. ili početka 22. stoljeća. Ovo je knjiga budućnosti o nedavnoj prošlosti, ali samim time i knjiga koja nam omogućuje da 20. stoljeće doživimo kao davnu prošlost. Njegova Europa 20. stoljeća, koliko god da je strašna, polako nestaje u perspektivi, vidljivim ostaje najbitnije, a ta bitnost počinje se ukazivati u svojoj banalnosti. Jasno, time biva još strašnija. Kershaw je uspio pronaći ravnotežu između općeg i pojedinačnog, između žablje i ptičje perspektive. Njegova freska obuhvaća sve i ne gubi se u pojedinostima. Ona je koliko lapidarni toliko iscrpni sažetak europskog 20. stoljeća, njegove političke, ali i ekonomske, socijalne i kulturne povijesti, kao i povijesti svakodnevice i slobodnog vremena. – Vuk Perišić “Kershaw vodi svoje čitatelje kroz ovu slo­ženu povijest na jasan i privlačan način.” – Joanna Bourke, Prospect “Kershawova promišljena i sveobuhvat­­na povijest vjerojatno će postati klasik.” – Tim Bouverie, The Observer “Samo mali broj autora ima sposobnost, a možda i odlučnost, da se uhvati povijesti obaju svjetskih ratova i desetljeća koja ih povezuju na ovoj razini sofisticiranosti, dubine i širine.” – Robert Tombs, The Times “Maestralno.” – The Economist “Kershawova je snaga politička i ekonom­ska povijest. On otkriva brojne uvelike zaboravljene događaje. Dobro komponirano povijesno djelo.” – Publishers Weekly “Ambiciozan pothvat.”– Kirkus Reviews “Namijenjen širokom krugu čitatelja kao i profesionalnim povjesničarima, ovaj prikaz razdoblja svjetskih ratova i godina međuraća uistinu vrijedi nabaviti.” – Library Journal (SAD)

Nakladnik: Fraktura Prijevod: Vuk Globus prvi donosi ulomke iz knjige Iana Kershawa, "Do pakla i natrag - Europa 1914.-1949.", koja ovih dana izlazi u hrvatskome prijevodu, u izdanju Frakture. Ugledni britanski povjesničar dubinski je istražio uzroke dvaju ratova, no u poglavlju o antifašističkom pokretu na tlu bivše Jugoslavije zaprepašćuje tumačenjima koja su ... Knjigom Do nade i natrag, Europa 1950.-2017.

preveo s engleskog Vuk Perišić. Fraktura Ian Kershaw u svojem djelu Do pakla i natrag o 20.

POVEZANE KNJIGE