Memoari jednog makroa

Memoari jednog makroa - Vegel, Laszlo | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vegel, Laszlo
DIMENZIJA
12,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Memoari jednog makroa.pdf
ISBN
7087205216552

OPIS

Novi Sad, kasne šezdesete. Bez ikakve perspektive, Bub i njegovi prijatelji dane provode na ulici, večeri u lokalima, a ako i stignu do fakulteta, ondje uglavnom pružaju pasivni otpor premda zapravo ne uspijevaju izreći što ih točno muči. U potrazi za bilo kakvim poslom, Bub nailazi na inženjera koji ga angažira za prljavu rabotu: da krišom snima žene u kompromitirajućim pozama i potom ih ucjenjuje. No kad Bubova najbolja prijateljica Csicsi odluči prekinuti životarenje i krenuti u Trogir s neprilagođenim nadobudnim piscem Merkuroszom, Bubov se svijet nepovratno mijenja. Memoari jednog makroa prvi je roman mađarskog književnika rođenog u Vojvodini Lászla Végela. Napisano u obliku dnevnika, no bez datuma i godina, ovo bezvremensko djelo bavi se egzistencijalnim pitanjima na osebujan, ali i svima blizak način. Ponovno otkriveni nakon četiri desetljeća, Memoari jednog makroa danas su aktualniji nego u vrijeme kad su nastali i dokazuju kako su boljke suvremenog i socijalističkog društva itekako slične. Ovo je punokrvni roman grada, ulice i asfalta. “Lijepa i slobodna knjiga. Možda jedini istinski šezdesetosmaški roman napisan na mađarskom jeziku. Upravo iz njega možemo saznati najviše o duhu onog doba.” Péter Esterházy

MARC zapis - ID: 88081 ... Takođe, Memoari jednog makroa, mada prirodno pripadaju mađarskoj literaturi, svojom su potpunom ukorenjenošću u "ove prostore" nesumnjivo i jedan od ključnih primera (ranog) ukrštanja obrazaca džins proze sa društvenokritičkom književnošću u jugoslovenskim kulturama. MEMOARI JEDNOG MAKROA. VÉGEL, László / Zagreb, Fraktura, 2017., 200 str.

Bez ikakve perspektive, Bub i njegovi prijatelji dane provode na ulici, večeri u lokalima, a ako i stignu do fakulteta, ondje uglavnom pružaju pasivni otpor premda zapr... „Memoari jednog makroa", pisani u obliku dnevničkih zapisa i objavljeni prije točno 40 godina, pokazuju nepokolebljivi šarm prvijenca i već vještu ruku nadarenog autora. Otkrivaju genezu značajnog pisca iz neposredne blizine, a koji dijeli isti identitski otisak kao i Ottó Tolnai, Danilo Kiš ili Aleksandar Tišma - onaj vojvođanski. Memoari jednog makroa prvi je roman mađarskog književnika rođenog u Vojvodini Lászla Végela.

POVEZANE KNJIGE