Sibila Katarine Zrinske

Sibila Katarine Zrinske - Pelc, Milan | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pelc, Milan
DIMENZIJA
4,92 MB
NAZIV DATOTEKE
Sibila Katarine Zrinske.pdf
ISBN
7773507298441

OPIS

“Sibila Katarine Zrinske” Milana Pelca nije samo zanimljivo i vrijedno djelo u jezičnom i likovnom smislu, ona je svojevrsna metafora uspona i pada Zrinskih i Frankopana. To joj daje posebnu simboličku auru, jer su članovi tih dviju magnatskih obitelji bili glavni sudionici političkog, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske i Ugarske tog vremena. Zrinske i Frankopane obično se promatra kroz optiku ratničkog herojstva, političke borbe i različitih, pretežito književnih, kulturnih nastojanja. Sibila Katarine Zrinske na osebujan način otvara pogled prema ludičkoj strani njihove životne zbilje – prema prostoru igre i zabave, prema sferi ležerne i pomalo pusto- pašne razbibrige, oplemenjene simboličkom, alegorijskom i satiričkom nadgradnjom. Pritom je osobito važna simbolika u kojoj je središnji lik božica sreće, Fortuna. Zahvaljujući njoj Sibila je usađena u mitsku tradiciju invokacije sreće i dobroga usuda, čija aktualnost nikad ne prestaje. Upravo je Nikola Zrinski invokaciju sreće ugradio u svoje znamenito geslo Sors bona nihil aliud (Dobar usud i ništa drugo), dok je Fran Krsto Frankopan u nizu stihova svojeg Gartlica za čas kratiti opjevao nepouzdanost i prevrtljivost sreće. Zbog toga Sibilu, namijenjenu veseloj igri pogađanja budućnosti s duhovitim i satiričkim osvrtima na nestalnost sreće, danas doživljavamo kao simbolički podsjetnik na kob posljednjih Zrinskih i Frankopana. Na kolu sreće oni su se popeH do visokih časti, ah im je Fortuna okrenula leđa i u kratkom vremenu nemilosrdno uništila obje velikaške obitelji.

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . MARC zapis - ID: 96097 ... SIBILA KATARINE ZRINSKE.

Uz novu knjigu Matice hrvatske Pjesmarica Ane Katarine Zrinske, prir.Josip Bratulić. Stihovi iz krletke u pjesmarici Katarine Zrinske Davor Dukić Matica hrvatska izdala je Pjesmaricu Ane Katarine Zrinske, otkrivenu još 1980-ih godina, a za koju se pretpostavlja da sadrži originalne pjesme njezine prve vlasnice. Prije joj se pripisivalo autorstvo knjige gatalica Sibila, prijevod madžarske knjige gatalica Fortuna, što je danas odbačeno.

POVEZANE KNJIGE