Ti kažeš

Ti kažeš - Palmen, Connie | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Palmen, Connie
DIMENZIJA
10,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Ti kažeš.pdf
ISBN
9434021177095

OPIS

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica i svetica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. Hughes se nije osobito trudio opovrgnuti tu verziju priče. U ovom romanu napisanom u obliku dramatskog monologa dostojnog veličine te najsnažnije osobnosti engleske poezije druge polovice 20. stoljeća Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče. O Plath je napisan i objavljen golem broj stranica, neusporedivo više nego o Hughesu. Izvan književnih krugova on je često sveden na ulogu „muža“. On je ustrajao na samonametnutoj šutnji o njezinu samoubojstvu sve do malo prije smrti, kad je (1989. godine) objavio „Rođendanska pisma“. Palmeničin roman Ti kažeš zbiva se otprilike u to vrijeme, nastojeći Hughesa izvući iz sjene koju na nj baca smrt njegove žene, možda ga čak emancipirati. U romanu se Sylvijino ime rijetko pojavljuje. Kao narator, Hughes dosljedno o njoj govori kao o „svojoj mladenki“. Naglasak knjige je na njegovim djelima, njegovoj poeziji, njegovoj ljubavi prema njoj i njegovoj nemogućnosti da joj pomogne.“U odlično napisanom romanu Ti kažeš Connie Palmen tako vješto preuzima glas Teda Hughesa da smjesta zaboravite da to nije njegov nego spisateljičin glas, a to je najbolji znak da je romanopisac postigao svoj cilj. Vrhunsko djelo.” Het Parool – Maarten Moll“Hughes je uvjerljiv kao pripovjedač upravo zato što je jezik njegovih misli tako neobičan. Connie Palmen u ovoj knjizi gotovo nestaje kao autorica kako bi ustupila mjesto posve jedinstvenoj figuri koja se snagom jezika i zavodljivošću moćno uzdiže sa stranica knjige.” De Volkskrant – Persis Bekkering“Ovaj je roman kruna autoričina stvaralaštva zbog stapanja ideje i osjećaja, inteligencije esejističkih pasaža i emocionalnog intenziteta koji je postignut tonom pripovijedanja.” Tzum – Koen Schouwenburg“Ti kažeš je kronika neizbježne smrti. ConniePalmen izdržala je uspoređivanje s tonom, poezijom, silovitošću i snagom, silinom svega onoga što je odlikovalo Teda Hughesa.” Die WELT –Elmar KrekelerO autorici: Connie Palmen(1955) studirala je nizozemski jezik i književnost i filozofiju. Proslavila se, pobudivši veliku pozornostknjiževne kritike i čitalačke publike, već svojim debitantskim romanom De wetten (Zakoni, 1991), nakon čega su slijedila dva romana, De vriendschap (Prijateljstvo, 1995) i I. M. (1998)koji su potvrdili njezinu reputaciju iosigurali joj (uz tri romana koji su uslijedili) mjesto među najznačajnijim suvremenim nizozemskim romanopiscima. Njezin šesti roman Jij zegt het (Ti kažeš, 2015)temelji se na faktografiji i rezultira uvjerljivim portretom slavnog pjesničkog para Sylvije Plath i Teda Hughesa, prikazom njihove samouništavajuće ljubavi, kreativne povezanosti i neuroza.

( Iv 18,33b - 37 ) Misli za današnje evanđelje Živio Krist Kralj Na kraju crkvene godine slavimo svetkovinu Krista kralja svega ... Ako ja vama kažem, 'Čuj stari, dat ću ti 50 milja eura da me podržiš i ti onda kažeš, može' - to je politička korupcija, rekao je Peđa Grbin u razgovoru za RTL Direkt komentirajući unutarstranačku situaciju SDP-ov šef Peđa Grbin u RTL Direktu je o unutarstranačkim obračunima rekao da ... Ti kažeš razumiješ "naš". Pazi da pred svojim šefom Vicom Zeljkovićem ne kažeš da razumiješ bosanski.

Upravo suprotno, je*eno suprotno!', kaže 'Dujiću, ti si najobičniji lažov (uobičajeno)', poručio je to predsjednik šibensko-kninskog ogranka HDZ-a Nediljku Dujiću načelnik Primoštena, Stipe Petrina . Sony kod bilo kojeg proizvoda puštenog na tržište stavlja svoj logo SONY, a narudžba kod nekog "majstora" koji bi sklepao, kako ti kažeš, Sony pojačalo iz ondašnjeg doba po i sa današnjim uvjetima - neće sigurno imato logotip SONY gore, na sebi. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.' Nato mu reče Pilat: 'Ti si dakle kralj?' Isus odgovori: 'Ti kažeš: ja sam kralj.

POVEZANE KNJIGE