Posljednji čuvar Ellis Islanda

Posljednji čuvar Ellis Islanda - Josse, Gaelle | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Josse, Gaelle
DIMENZIJA
11,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Posljednji čuvar Ellis Islanda.pdf
ISBN
8105485208773

OPIS

Kad isprati svoga posljednjega gosta, naprasitog norveškog mornara Arnea Peterssena, John Mitchell ostaje sam na Ellis Islandu. Za devet dana centar za prihvat useljenika na otočiću s pogledom na Kip slobode zauvijek se zatvara, a njegov direktor Mitchell za to vrijeme svodi račune svojih četrdeset pet godina provedenih u dobrovoljnoj izolaciji. Gotovo pola vijeka svjedočio je nebrojenim valovima siromašnih Europljana koji su se nadali da će im la Merica donijeti novi život, no pravila Ureda za imigraciju bila su stroga i mnogima od njih razbila snove o obećanoj zemlji. Jesu li sva ta patnja i tek poneki proplamsaj ljubavi Mitchellu postali preteško breme? “Posljednji čuvar Ellis Islanda” priča je o točki sudara svjetova, mjestu gdje se odlučuju ljudske sudbine, a birokratska mašinerija propušta samo besprijekorne. Ovaj je roman nedvojbeno i vrhunac književnog stvaralaštva nagrađivane francuske spisateljice Gaëlle Josse.“Svojim preciznim i oštrim pismom Gaëlle Josse omogućuje nam da vidimo i osjetimo komadić američke povijesti kroz previranja duše uhvaćene ukoštac sa svojim demonima. Majstorsko i neodoljivo djelo!” Béatrice Putégnat, Librairie Pages apres pages, Pariz “Gaëlle Josse bila je na Ellis Islandu i o njemu ispisuje intimnu i kolektivnu geografiju, priču čovjeka pomiješanu s pričama tisuća drugih ljudi, kloneći se pretjerivanja, odbijajući patos, ne uskraćujući si zadovoljstvo invencije i ne skrivajući sirovost činjenica.” – Élise Lépine, Transfuge “Rangirati stvari uvijek je pomalo uzaludno, pogotovo u neopipljivoji subjektivnoj domeni umjetničkog stvaralaštva. No nije li romanPosljednji čuvar Ellis Islanda najljepši tekst Gaëlle Josse, u kojem alkemija njezinih prethodnih djela doživljava, iako na posve drugoj temi, svojevrsni vrhunac?” – Emmanuelle Giuliani, La Croix

Perfektno napisan roman nedvojbeno je vrhunac književnog stvaralaštva nagrađivane francuske spisateljice Gaëlle Josse. Nova knjiga: Gaëlle Josse "Posljednji čuvar Ellis Islanda" Roman koji trebaju pročitati svi koji misle o odlasku Ta vrata raja su ujedno i priča o ljudima koji su čuvari, oni koji već žive u tom raju, ali ne i rajski. Zato je tu i osobna tragedija pripovjedača, smrt voljene žene za koju on okrivljuje došljake, ali i sam otok A „Posljednji čuvar Ellis Islanda" pisan je u dnevničkoj formi jer sam tog lika, tog muškarca stalno zamišljala samog na tom otoku, među tim zidovima, bez ikoga za razgovor a sa potrebom da izrazi nešto, da ima puno toga što osjeća i što je doživio što mora osloboditi iz sebe.

Za devet dana centar za prihvat useljenika na otočiću s pogledom na Kip slobode zauvijek se zatvara, a njegov direktor Mitchell za to vrijeme svodi račune svojih četrdeset ... Posljednji čuvar Ellis Islanda izvanredna je priča o točki sudara svjetova, mjestu gdje se odlučuju ljudske sudbine, a birokratska mašinerija propušta samo besprijekorne. Perfektno napisan roman nedvojbeno je vrhunac književnog stvaralaštva nagrađivane francuske spisateljice Gaëlle Josse. "Posljednji čuvar Ellis Islanda" priča je o točki sudara svjetova, mjestu gdje se odlučuju ljudske sudbine, a birokratska mašinerija propušta samo besprijekorne.

POVEZANE KNJIGE