Pisac i vlast – poetika Marina Držića

Pisac i vlast – poetika Marina Držića - Prosperov Novak, Slobodan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Prosperov Novak, Slobodan
DIMENZIJA
7,84 MB
NAZIV DATOTEKE
Pisac i vlast – poetika Marina Držića.pdf
ISBN
1211018118300

OPIS

Ono što je Talijanima Dante, a Englezima Shakespeare, to je Hrvatima Držić! Ova monografija o velikanu hrvatske književnosti mogla bi se najsuvremenijim žargonom nazvati Ultimate Držić. Autor iznosi do danas najdetaljniju kronologiju Držićeva života s nizom podataka koji su nepoznati i stručnoj javnosti. Na suveren i metodološki suvremen način, Prosperov Novak analizira sve piščeve tekstove i osvjetljava otvorena pitanja. Svi autorovi tekstovi o Marinu Držiću pisani su sa sviješću o potrebi uvažavanja prethodnika. Izvodi u ovoj knjizi temelje se na pokušaju rekonstruiranja odnosa Držićevih dramskih tekstova i njegove biografije koju on ne uspostavlja u estetskom prostoru, već je shvaća kao dio renesansne socijalne energije, kao dio političkog života. Stoga autor odbacuje književno-stilističke paradigme, pa iz teatrološke pozicije kritizira izdvojenost dramskog teksta od njegova povijesno-političkoga konteksta: „Naša dosadašnja književna historiografija i teatrologija oslobodile su starije hrvatsko kazalište važnog i vrlo opasnog tereta vlasti!“ Ta prva rečenica ove knjige njezin je putokaz. Analiza dovodi autora do zaključka kako su Držićevi scenski tekstovi bili dijelom kulturnog miljea i njegova simboličnog jezika, pri čemu kulturni milje nije ovdje opisan prema tradicionalnim uzusima, već se scena shvaća kao mjesto ideoloških borbi, pri čemu ideologija nije sklop ideja, nego materijalistička praksa utkana u tkivo svakidašnjeg života. U tom poslu Držićeva biografija postaje temelj političkog projekta koji je bio latentno subverzivan. Novakova knjiga svakako je do danas najvažniji doprinos držićologije. Ona je završni akord jedne neobične, tri desetljeća duge istraživačke avanture, koja je pridonijela vrlo dubokom poznavanju ovoga najvažnijeg hrvatskog starijeg književnika.

Prave humanističke lat. rječnike sastavili su u Italiji Guarino da Verona (1370-1460), Lorenzo Valla (1405-57), Niccolò Perotti (1429-80) i drugi, a veliku je novost donio učeni redovnik augustinac Ambrogio Calepio (oko 1440-1510), koji je kao humanistički pisac prozvan Ambrosius Calepinus. Novak će govoriti o knjizi 'Pisac i vlast', poetika Marina Držića u izdanju Školske knjige, a koja će prvi put predstavljena u Gradu, te o tri knjige posvećene Hrvatskoj književnosti srednjeg vijeka koje su se nedavno pojavile kao prve u velikoj kolekciji pod naslovom 'Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti ... Najprije će govoriti o knjizi '' Pisac i vlast ', p oetika Marina Držića u izdanju Školske knjige, a koja će biti prvi put predstavljena u G radu.

jubilarnom Interliberu predstavljena je knjiga prof. dr.

POVEZANE KNJIGE