Misa za grad Arras

Misa za grad Arras - Szczypiorski,Andrzej | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Szczypiorski,Andrzej
DIMENZIJA
3,51 MB
NAZIV DATOTEKE
Misa za grad Arras.pdf
ISBN
7300439147195

OPIS

Francuski grad Arras poharale su kuga i glad, za koje su dobri kršćani morali naći krivce: Židove, heretike i vještice. Krvavi progon koji je uslijedio, kao i neizvjesno iskupljenje teme su izvanrednog romana poljskog pisca Andrzeja Szczypiorskog Misa za grad Arras. Ova vrhunska alegorija o totalitarizmu te njegovim psihološkim i socijalnim mehanizmima nastala je na najboljim tradicijama književnosti Thomasa Manna ili Alberta Camusa. Premda se radnja odvija u 16. stoljeću, svaka sličnost s Poljskom 1968. namjerna je, odnosno riječ je o svjedočanstvu ne samo poljskih nego i univerzalnih europskih iskustava. Jer, pošast kolektivnih tlapnji u potrazi za (unutarnjim) neprijateljem i dalje prijeti: u toj dimenziji Misa za grad Arras pokazuje se i danas, pola stoljeća nakon događajâ iz ožujka 1968., ponovno iznimno aktualnom. “Fascinantna i dobro napisana parabola o strahotama totalitarizma i kombinaciji histerije i indiferentnosti koje mu omogućuju da metastazira.” – Booklist “Szczypiorski je postavio sebi ambiciozni zadatak: pokazati kako oni koji ‘znaju što čine’ greznu u zločin i samozavaravanje. Problematika aktualna i danas – baš kao i u doba Pilata i događaja u Arrasu.” – Anna Tatarkiewicz (1972.) “Filozofska sofisticiranost i povijesna vjerojatnost čine ovaj roman puno većim od puke alegorije.” – Boston Sunday Globe “Kao što se unuci nacista pretvaraju u ćelave tipove, tako se i grad Arras – poput Feniksa – pojavljuje sad tu, sad tamo, u našem globaliziranom svijetu. Prijenos uživo. Dovoljno je upaliti televizor.” – Paweł Huelle (2015.) “Roman koji tjera na razmišljanje o ljudskoj sklonosti da pronađe smisao u patnji kriveći druge i izopačujući ideale do banalnosti. Jednostavno, elegantno i s velikom snagom Szczypiorski iznosi opasnosti svjetonazora koji jasno podsjeća na Istočnu Europu prije pada komunizma.” – Library Journal “Slikovita, živa, zanimljiva, duboko potresna pripovijest, koja bi ostala samo pripovijest da nije očigledno kako je ovdje sve simbol – konkretizacija silnica i antiteza izvedenih iz povijesti, neprestano aktivnih i još uvijek strašno opasnih…” – Tadeusz Kotarbiński (1972.)

0 0 spam odgovori citiraj. Broj postova: 22734.

MARC zapis - ID: 19527 ... Privremeno se povukavši iz javnog života, Szczypiorski je napisao svoje najuspjelije djelo, roman Misa za grad Arras (1971.), koji kritičari smatraju najboljom literarnom reakcijom na događaje iz 1968., a dobio je i nagradu poljskog PEN-a. Tijekom sedamdesetih povezao se s demokratskom opozicijom te su se do 1989.

POVEZANE KNJIGE