Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija

Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija - Krašić, Wollfy | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Krašić, Wollfy
DIMENZIJA
11,48 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija.pdf
ISBN
3946415556007

OPIS

Tema ove knjige iznimno je znanstveno relevantna jer obrađuje do sada slabo ili nedovoljno obrađeno pitanje odnosa između hrvatske političke emigracije i Hrvatskog proljeća u socijalističkoj Jugoslaviji. Ona je istovremeno uvid u složene probleme unutar slojevite i rasute hrvatske emigrantske organizacije te jednako tako i dubinski prikaz svih neuralgičnih točaka u hrvatskoj političkoj i društvenoj povijesti druge polovice 1960-ih i početka 1970-ih godina. Zahvaća se duboko u problem osjetljivosti i solidarnosti između različitih protagonista političkih previranja u Hrvatskoj u vrijeme reformnih zbivanja kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća i njegovih recepcija među hrvatskim emigrantima u Europi i svijetu. Na taj način ova knjiga može biti poticajna i za istraživanje raznih drugih tema koja proizlaze iz istraživanja predstavljena u ovoj knjizi, kao što su povijest hrvatske emigracije, hrvatska politička povijest u socijalističkoj Jugoslaviji, istraživanja biografija hrvatskih emigranata i sl. Ova je knjiga od izuzetnog interesa za historiografiju, ali i za sve koje zanima hrvatska povijest 20. stoljeća. “Wollfy Krašić navodi sve potrebne potankosti u ovoj raznovrsnosti – kako bi objasnio suvislost položaja emigracije u jugoslavenskoj politici. Autor tumači zbivanja u zemlji i emigraciji sa stajališta historiografije i emigrantske publicistike. Knjiga je izvrsno planirana i napisana. Gotovo nema odlomka bez znanstvena izazova. Rijetko se dogodi da je rad na nepoznatoj ili zanemarenoj temi jednak važnosti te teme. Knjiga Wollfyja Krašića jedno je od takvih iznimnih ostvarenja.” – Iz predgovora prof. dr. sc. Ive Banca

nakon Brijunskoga plenuma i potpisivanja Protokola između SFRJ i Svete Stolice. Zagreb : Školska knjiga, 2018). - Lokacija: Gradska knjižnica Otok 2.

Nikola Štedul, Razlozi za utemeljenje Hrvatskog državotvornog pokreta 1981. 5. Hrvatsko proljeće bilo je kulturno-politički pokret koji je ranih 1970-ih tražio pripadajuća prava Hrvatske u okviru Jugoslavije.Politički protivnici nazivali su ga i masovni pokret, odnosno MASPOK.To je naziv za reformno razdoblje u hrvatskoj politici, društvu i kulturi, posebno obilježeno legitimiranjem hrvatskog nacionalnog identiteta i traženjima, koja iz njega proizlaze. Na ovogodišnjem Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga i učila u Zagrebu, koji se tradicionalno održao sredinom studenoga, u izdanju Školske knjige predstavljena je monografija "Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija".

POVEZANE KNJIGE