Put u Gonars

Put u Gonars - Petković, Nikola | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Petković, Nikola
DIMENZIJA
7,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Put u Gonars.pdf
ISBN
7989854032078

OPIS

Bakar. Drugi svjetski rat. Mlada žena usred noći odvedena je i internirana u Gonars, fašistički logor u Italiji. Iza nje ostaju četverogodišnja kći i suprug. Što je proživjela u “spektaklu jada i ljudske degradacije”? Kako su nakon njezinog odlaska živjeli njezina kći i suprug? Kako oni pored kojih je dotad svakodnevno prolazila? Je li logor ikad napustila? Je li on ikad napustio nju? Nikola Petković oko motiva logora, u koncentričnim krugovima, mijenjajući rakurse pripovijedanja, priča romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu – priču malih povijesti Grada koji je, na jedinstven način, ujedno i glavni lik. Tretirajući povijest kao književnost i fikcionalizirajući zbilju Grada i njegovih stanovnika, Petković nam priča o njihovim snovima, patnjama i “zagubljenim” iluzijama. O autoru Književnik, esejist i kritičar Nikola Petković rođen je 1962. Redoviti je profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Autor je osamnaest knjiga raznih rodova, žanrova i vrsta. Put u Gonars njegov je četvrti roman.

Tretirajući povijest kao književnost i fikcionalizirajući zbilju Grada i ... Bakar. Drugi svjetski rat.

Dobitnik je niza nagrada. Znanstvene i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljuje u mnogim domaćim i inozemnim zbornicima, listovima i časopisima. ZAGREB - Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman, vrijedna pedeset tisuća kuna, dodijeljena je danas u Zagrebu Nikoli Petkoviću za "Put u Gonars", roman objavljen u izdanju Profila koji tematizira traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih.

POVEZANE KNJIGE