Film kao subverzivna umjetnost

Film kao subverzivna umjetnost - Vogel, Amos | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vogel, Amos
DIMENZIJA
12,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Film kao subverzivna umjetnost.pdf
ISBN
6498422052978

OPIS

Ovo je knjiga o subverziji postojećih vrijednosti, institucija, običaja i tabua – na Istoku i na Zapadu, na ljevici i na desnici – u potencijalno najmoćnijoj umjetnosti stoljeća. Ova se knjiga bavi skepticizmom prema sveukupnoj općeprihvaćenoj mudrosti (uključujući i vlastitu), prema vječnim istinama, pravilima umjetnosti, “prirodnim” i ljudskim zakonima, zapravo prema svemu što se može smatrati svetim. Pokušaj je to da se sačuvaju, bar na jedan trenutak – za trajanja ove knjige – djela i postignuća subverzivnog filma. Suvremena Amerika – kasnokapitalistički kolos u vlasništvu velikih korporacija koji se izdaje za demokraciju i kojim dominira mahniti komercijalizam i konzumerizam – pokušava dominirati svijetom preko transnacionalne holivudske kinematografije i televizije, izvoza američkih kulturnih “vrijednosti”, te pretvaranjem zemaljske kugle u zabavni park Disney. Ostatak svijeta se ne bi trebao bojati dinosaura i vanzemaljaca već komodifikacije svih sfera ljudskog postojanja, naizgled nezaustavljive komercijalizacije ljudskog života i društva, rastuće međunarodne pošasti tematskih parkova, sveprisutnog pretvaranja svijeta u trgovački centar. Prvi put u povijesti najmoćniji masovni medij društva u potpunosti kontroliraju, i njime dominiraju, oglašivači i tržište, u potpunosti je vođen komercijalnim imperativima, zasićen sveprisutnim reklamama koje oglašivačima isporučuju publiku (umjesto da publici isporučuju programe), te još širim spektrom kanala koji uglavnom nude smeće 365 dana godišnje. Za one koji još uvijek imaju resurse osobnog identiteta – sve češće težak i opasan pothvat – ne postoji važnija obveza od pokušaja suprotstavljanja ovim tendencijama. U protivnom bi nas buduće generacije opet mogle optužiti da smo bili “dobri Nijemci” koji su surađivali sa zlom ne svojim djelima, već svojom tišinom. Tišina, u ovakvim okolnostima, znači suučesništvo.

Tako smo i mi dobili naš prvi prijevod i to američke verzije iz 2005. Nacional donosi ulomak iz knjige 'Film kao subverzivna umjetnost' u kojem Amos Vogel opisuje bitke brojnih redatelja koji su se usprkos zabranama uspjeli izboriti za mogućnost seksualno eksplicitnog filma kao masovnog fenomena K ao što su nas seksualni konzervativci upozoravali, čim dozvoliš pojavu jedne gole osobe, druga (obično suprotnog spola) ubrzo će joj se pridružiti što će ... Tajna dugovječnosti knjige Amosa Vogela 'Film kao subverzivna umjetnost' u njezinu je sadržaju, temi - filmu kao subverzivnoj umjetnosti - i formi, načinu na koji je napisana i opremljena. Autorov je pristup toliko filozofičan i s pozivanjem na autoritete poput Freuda, Einsteina ili Marxa da ne možemo govoriti o nekoj zastarjelosti ove materije, već samo o objektivnoj činjenici ... Film, kao pokretni sadržaj na filmskoj traci nastao je 1895.

Kao pioniri filma uzimaju se braća Limijer.Oni su zapravo pioniri dokumentarnog filma, dok je ... Film se često spominje kao sedma umjetnost, kao što je strip nazvan devetom umjetnošću. Filmsko djelo je cjelovit te društveno i doživljajno svrhovit filmski proizvod.

POVEZANE KNJIGE