Slatko lice pobune

Slatko lice pobune - Križanić | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Križanić
DIMENZIJA
4,63 MB
NAZIV DATOTEKE
Slatko lice pobune.pdf
ISBN
7370463450345

OPIS

Ovo jedinstveno sociološko izdanje, bogato uređeno fotografijama i ilustracijama, po prvi put donosi opširniju obradu specifičnih japanskih subkultura nastajalih od 1960-ih godina do danas, izgrađenih na japanskoj djevojačkoj kulturi onna no ko bunka i kulturnim fenomenima shōjo i kawaii. Putem infantilnosti kao deklarativnog odbijanja odrastanja, ekstremnog naglašavanja stereotipno rodne ženstvenosti i konzumerističko-hedonističke igre, japanske subkulture izražavaju otpor prema dominantnoj japanskoj kulturi utemeljenoj na patrijarhatu i tradicionalnim društvenim obrascima. Mlade djevojke i žene stvaraju i predvode alternativni otpor kroz subkulture, a mladići ih slijede, preuzimajući identitet i karakteristike ženske kulture. Vesela, šarena i nevina atmosfera slatkog kawaii lica japanskih subkultura i njihovog tihog i indirektnog otpora potpuno je drugačija od agresivne i seksualizirane slike zapadnih subkultura, što zbunjuje društvene teoretičare, feministe i potrošače. Jedan od ciljeva knjige sociologinje Martine Križanić jest povezati ove specifične subkulturne fenomene s idejom konstruktivnog i produktivnog feminističkog otpora. S osloncem na bogatu relevantnu i kritičku literaturu, autorica nas prvo uvodi u tradicionalnu japansku kulturu, a potom raspravlja o (subverzivnim) ženskim subkulturama. Naša znanstvena i stručna javnost slabo je upoznata kako s japanskom tradicijom tako i modernim i postmodernim kulturnim procesima. Ni u svjetskoj literaturi nije (dovoljno) istaknuto uloga Japonisme, kako je u Francuskoj nazvan japanski genre obojenih drvoreza, nastao i razvijao se u okviru Ukiyo škole, a koji je ostavio dubok utisak na Seurata, Maneta,Van Gogha i Lautrecka. Tako je senzibilitet nastajuće japanske građanske trgovačke klase inspirirao francuski impresionizam, i time pripremio pozornicu za modernizam. U novije vrijeme, kako pokazuje ova rasprava, možda smo svjedoci japanskoga (ovaj puta ženskoga) iskoraka u postmoderne identitete i (oporbene) stilove odijevanja (života), koji idu ispred dominantnih zapadnjačkih kulturnih tokova, simbola i kodova. Milan Mesić Martina Križanić je sociologinja, bavi se teorijama subkultura i društvenih pokreta, mode i životnog stila, feminističkim i teorijama roda uz poseban interes za japansko društvo i kulturu te zaštitu životinja i održivi razvoj. Interese iz područja teorije izražava i kroz praksu putem modnog projekta MyauMania koji preispituje klasične granice modnog dizajna i njegove aktivističke, umjetničke i performativne potencijale, pretvarajući ga u medij društvenog angažmana. Od 2006. organizira događanja za ljubitelje japanske kulture u gradu Zagrebu, od druženja na mjesečnoj bazi do organizacija u noćnim klubovima.

Published by Jesenski i Turk, Zagreb, 2013. ENGLISH DESCRIPTION r ead it here! GET IT HERE ONLINE (shipping internationally) or in Croatian bookstores! Slatko lice pobune : ženstvenost, infantilnost i konzumerizam japanske Harajuku kulture kao izraz otpora prema tradiciji i patrijarhatu = Cute face of rebellion : femininity, infantilization and consumerism of Japanese Harajuku culture... Martina Križanić - Slatko lice pobune.

Žanr: Stručna literatura - Znanje - Učenje - Društvo & društvene znanosti - Sociologija: Jednako tako razgovarat će se i o njezinoj knjizi "Slatko lice pobune" (2013.) u kojoj autorica kroz prezentaciju japanske kulture, među ostalim, izlaže načine na koji uniforma poprima različita značenja (i potencijale) u društvu. PRIKUPILI 18000 POTPISA Zakon o sjemenu: između teorije zavjere i pobune poljoprivrednika koji strahuju za goli opstanak što je to ponukalo više od 90 udruženja ratara, stočara, voćara i povrćara, raznih ekoloških udruga te Hrvatsku poljoprivrednu komoru da prikupe više od 18 000 potpisa i pišu Saboru Sadržaj Uvod: značenje i teorijske orijentacije Razvitak kulinarskih kultura Etnološko istraživanje hrane Nutricionistički trendovi Vjerovanje i praksa o prehrani i zdravlju: laičko shvaćanje Poremećaji u prehrani Modeli konzumiranja hrane Nestašica i obilje Prehrambena tehnologija i njezin utjecaj Utjecaj kolonijalizma i migracija na prehranu Javna sfera: profesionalni kuhari i ... Martinu Križanić uistinu je teško opisati u svega par rečenica. Ova svestrana djevojka diplomirala je sociologiju na temi japanskih supkultura kao izrazu otpora prema patrijarhatu, o čemu je pisala i u svojoj zanimljivoj i obuhvatnoj knjizi Slatko lice pobune (Jesenski & Turk, 2013.)..

POVEZANE KNJIGE