Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija

Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija - Pavičić, Prijatelj Ivana | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavičić, Prijatelj Ivana
DIMENZIJA
5,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija.pdf
ISBN
5176622943217

OPIS

Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i identificiranja afirmiranih umjetnika u kulturološkome i ideološkom ključu epohe u kojoj se atribucija i identifikacija provode i o kojoj, po ocjeni autorice, ovisi javna fortuna umjetnikova lika, zapravo distantna od njegova umjetničkog djela: po njezinu utemeljenu uvidu, riječ je o „imagološkom zrcalu u kojem se kroz višestruke konstrukte identiteta naših proslavljenih emigranata otkrivaju geografske, ideološke i kulturne slike o ‘nama’ samima.“ – prof. dr. Inoslav Bešker Oznakom Schiavoni nazivahu na talijanskom niz značajnih umjetnika; tako se i danas spominju u literaturi o talijanskoj i europskoj umjetnosti. Naravno, tako nazivahu en bloc i stanovnike istočne jadranske obale. Ivana Prijatelj-Pavičić sumira svoja višegodišnja bavljenja Schiavonima, posebno slikarima. No, njena analiza ogromne literature o Schiavonima u dalmatinskoj, hrvatskoj, mletačkoj, talijanskoj i svjetskoj literaturi, bitno nadilazi tzv. fortunu criticu, to jest razlaganje mijena estetskih valorizacija opusa pojedinih umjetnika. Autorica se hvata u koštac s raščišćavanjem i bistrenjem pojmova naroda, nacije, regionalnih, komunalnih identiteta, pojmova koji su tako složeni, satkani i od projekcija grupnih i osobnih, od tlapnja, imaginacija. – prof. dr. Ivo Babić

DPUH, Preradovićeva 44 . Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija prvo je sustavno istraživanje povijesti imagoloških predodžbi o umjetnicima Schiavonima u historiografiji od vremena rane renesanse do danas. "Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i ... *Novo* SCHIAVONI - Umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj... Povjesničarka umjetnosti Ivana Prijatelj Pavičić u knjizi 'Schiavoni, umjetnici, nacija, ideologija' prati kako je kritička recepcija umjetnika zvanih Schiavoni bila ogledalo mijena ideoloških paradigmi, stereotipa i rasnih teorija o Schiavonima, Južnim Slavenima, Hrvatima, Dalmatincima i Morlacima. Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija pobuđuje živo zanimanje nekonvencionalnim, upravo postmodernističkim pristupom interpretaciji kulturne baštine tako da se s velikom pažnjom pročita svih 365 stranica.

U historiografiji su pojmovi Schiavoni i Dalmati bili razmatrani kao etnolingvistički pojmovi, nacionalni kvalifikativi i kao regionalne identitetske oznake. Naziv Schiavoni/Dalmati nosili su i mnogobrojni umjetnici ... Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i ... O knjizi.

POVEZANE KNJIGE