Prvo lice

Prvo lice - Flanagan, Richard | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Flanagan, Richard
DIMENZIJA
3,80 MB
NAZIV DATOTEKE
Prvo lice.pdf
ISBN
3492221175896

OPIS

Dobitnik Bookerove nagrade Richard Flanagan napisao je roman koji ćemo pamtiti, nezaboravno putovanje u srce našega doba. Kif Kehlmann, mladi pisac u besparici, usred noći primi telefonski poziv ozloglašenog prevaranta Siegfrieda Ziggyja Heidla, kojeg očekuje suđenje zbog prijevare banaka za sedamsto milijuna dolara. Heidl ima prijedlog: Kehlmann će dobiti deset tisuća dolara ako za šest tjedana, kao pisac iz sjene, napiše njegove memoare. Zadatak je to koji će se ubrzo pokazati sve samo ne jednostavnim: Ziggy je paranoičan i neuhvatljiv, zavodljiv i proturječan, a kako se rok za predaju knjige bliži, tama koja izbija iz pukotina njegove priče počinje hipnotički privlačiti i mijenjati pisca. Uskoro, Kif je sve manje siguran piše li on to memoare u Heidlovo ime ili Heidl zapravo iznova ispisuje njega: njegov život, njegovu budućnost, ali i samu prirodu istine. Zasnovan na priči iz autorova života, naizmjence duhovit, napet i jezovit, roman Prvo lice Flanaganov je tour de force, rijetko snažna knjiga o vremenu u kojemu je zbilju teško razlučiti od fikcije, a slobodu nikad lakše zamijeniti lažnom idejom napretka. “Dok se neki dobitnici Bookerove nagrade trude svojim novim djelom kod kritike postići uspjeh jednak uspjehu nagrađenog romana, Flanagan ovom iznimno osobnom knjigom možda i nadmašuje prethodnu. I dok izravno i iskreno suprotstavlja sirove istine života pisca i života obiteljskog čovjeka, materijalnog i duhovnog siromaštva, ljubavi, očaja i požude – on dodiruje istinsko savršenstvo, obogaćujući ga uvrnutim humorom. Naravno, zabavno je, zato što je istinito.” — The Australian “Kao i većina autobiografskih djela, i Prvo lice knjiga je o nostalgiji za onim izgubljenim vremenom kad su nas još mogle preneraziti očite laži, kad smo koristili riječ ‘zlo’ da ih opišemo i bojali se što bi nam se moglo dogoditi ako ih prihvatimo.” — The New York Times Book Review “U doba kada se danomice izvrću, kvare ili ignoriraju naše istine, potreban nam je Flanaganov umjetnički podsjetnik na štetu izazvanu našom nespremnošću da kažemo što se doista dogodilo.” —The Washington Post “Zagonetno i očaravajuće.” —The New Yorker

Olga Vujović 18.04.2020. 623 pogleda Na samom početku romana „Jedina priča" („The Only Story", preveo Igor Buljan, Opus Gradna, 2018.) saznajemo da ... Murakamijeva zbirka pripovjedaka Prvo lice jednine na japanskom je objavljena u julu ove godine, a u engleskom prijevodu Philipa Gabriela bit će objavljena 6.

Pleše m kad sam sretan. Volin svoju domovinu. Prvo lice mnozine - Virtuelni muzej licnih materijala.

POVEZANE KNJIGE