More protiv kopna

More protiv kopna - Vidušić, Emil | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vidušić, Emil
DIMENZIJA
10,98 MB
NAZIV DATOTEKE
More protiv kopna.pdf
ISBN
4722981045385

OPIS

Zašto More protiv kopna? Zato što za objavljivanje ove knjige postoje dva razloga. Prvi je subjektivni, a drugi je objektivni razlog. Počesto još uzimajući u ruke i prelistavajući Teorije strategije I , objavljene u pet svezaka u Parizu između 1929. i 1935., i More protiv kopna , iz 1939., meni rado čitane dvije knjige francuskog admirala Raoula Victora Patricea Castexa, nekoć proslavljenog teoretičara moderne škole pomorske strategije, još i danas se divim njegovoj dalekovidnosti predviđanja fizionomije budućih ratova. Tvrdeći tako na jednoj stranici svoje knjige da se “more više neće ograničiti na jednostavnu obranu od udaraca s kopna jer će ih ono nastojati ne samo uzvratiti, nego i zadati sa svoje strane”, Castex je nepogrješivo prognozirao ulogu desforces maritimes u budućim ratovima, međunarodnim političkim i diplomatskim konfliktima i raznim krizama. To je bio moj osobni razlog. Drugi, objektivni, razlog mogu ovako objasniti. Slijedeći projekcije njegovih teza kroz case study oružanih sukoba koji su se odvijali u svijetu od 1950. do 2003., i oni koji nisu Čitali Castexove Teorije lako se mogu uvjeriti u točnost njegovih prognoza. Svi ratovi, iako su se najvećim dijelom vodili na kopnu gdje su ih dobivale ili gubile kopnene vojske, započinjali i završavali su na moru….

Trajekt Lastovo je ipak isplovio ujutro u ponedjeljak prema otoku Hvaru, a u 14.30 sati Juraj Dalmatinac. Posade zaista daju sve od sebe, no protiv vremena se ne može.

Kasteks(autor) . Izdavač: Geca Kon Vojna bibli.Knj 11 Stanje: kao nova.

POVEZANE KNJIGE