Zlo

Zlo - Orn Norodahl, Erikur | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Orn Norodahl, Erikur
DIMENZIJA
5,60 MB
NAZIV DATOTEKE
Zlo.pdf
ISBN
4215631929979

OPIS

U studenom Reykjaviku, na stajalištu taksija, susreću se Agnes i Ómar. Agnes Lukauskaitė druga je generacija židovskih imigranata iz Litve i, obuzeta holokaustom, piše diplomski rad o populizmu i ekstremnoj desnici. Njezin dečko Ómar Arnarson, lingvist nezaposlen od islandske financijske krize, pretpostavlja da ga je Agnes zavoljela – no ne zna da Agnes možda nešto osjeća i za Arnóra, obrazovanog neonacista, desničarskog aktivista i doktoranda povijesti. Priča je zapravo krenula u ljeto 1941. kad je pola stanovnika malenoga litvanskog grada Jurbarkasa poklano u obližnjoj šumi. Dvojica Agnesinih pradjedova sudjelovali su masakru: jedan je upucao drugoga, a tri generacije poslije Agnes stradanje Židova pretvara u svoju životnu opsesiju. Višestruko nagrađeni roman Zlo progovara o holokaustu i ljubavi, o Islandu i Litvi, o rasizmu i populizmu ekstremne desnice, ali i o nasljeđu Drugoga svjetskog rata – čije nas suvremene utvare ne prestaju progoniti ni dan-danas.

Njoj čestitamo i ž elimo da na najbolji mogući način iskoristi glavnu nagradu. zlo (I): zlȍ (I) sr 〈G zlȁ, G mn zálā〉 : 1. loš, ružan čin, ružno djelo, loša djela, opr.

"Plastična ambalaža - nužno zlo." Sigurnost 61, br. 2 (2019): 165-170.

POVEZANE KNJIGE