Bokobran

Bokobran - Šarćević, Nevenka | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šarćević, Nevenka
DIMENZIJA
3,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Bokobran.pdf
ISBN
9778232865886

OPIS

Uz brojna zajednička obilježja koja u kulturno-povijesnom pogledu povezuju Boku kotorsku s područjem Hrvatske, Boka je ujedno i izrazito samosvojna cjelina. U njoj se nisu samo spajali različiti utjecaji nego su se stvarala i izvorna djela kojima Boka zrači na susjedna područja. Najbolje to ilustriraju barokne slike Tripa Kokolje u crkvi Gospe od Škrpjela, zvanoj i »hrvatska Sikstina«, barokna palača barskog nadbiskupa Andrije Zmajevića u Perastu ili kapetanske kuće i palače nastale u doba najvećeg prosperiteta bokeljskih pomoraca i ratnika. Boka kotorska sastavni je dio hrvatskoga kulturno-povijesnog naslijeđa, pa je bila i predmet istraživanja brojnih hrvatskih povjesničara i povjesničara umjetnosti. Gotovo da nema studije o nekom predmetu dalmatinske umjetnosti, a da nisu spomenute i paralele u Boki. U želji da se naglasi veza Boke kotorske s Dalmacijom te da se istraživanja hrvatskih stručnjaka o Boki približe široj kulturnoj javnosti, nastala je knjiga Bokobran – Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske. Njen su temelj intervjui o kulturi i umjetnosti u Boki kotorskoj što ih je u emisiji Bokobran hrvatskog Radija Dux u Tivtu s eminentnim stručnjacima vodila povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević. Stručnjaci iz Zadra, Splita i Zagreba na živ način interpretiraju svoja znanstvena postignuća u proučavanju arhitekture, skulpture, slikarstva i umjetničkog obrta Boke kotorske. Njima se pridružuje i plejada crnogorskih stručnjaka, koji ne samo da istražuju bokeljsku graditeljsku i umjetničku baštinu nego su zaslužni i za njezino očuvanje i restauraciju. Među sugovornicima su bili i svećenici iz Kotorske biskupije i bokeljskih župa: njihova briga za umjetničko blago, arhivska istraživanja, uređenje biskupijske knjižnice te nakladnička djelatnost čine ih trajnim čuvarima bokeljske baštine. Nakon uvodnih poglavlja najprije su obrađene arheološke i povijesne teme, potom slijedi najveća cjelina posvećena povijesti umjetnosti, s temama poredanim kronološki od srednjeg vijeka do danas, a završna skupina intervjua bavi se zaštitom i restauracijom spomenika. Tekstovi su opremljeni s više od 300 fotografija arhitekture, umjetnina, kulturnih i prirodnih spomenika koje je snimio Paolo Mofardin s Instituta za povijest umjetnosti, a među prilozima su literatura, kazalo imena i lokaliteta te popis svih emisija Radio Duxa koje je u razdoblju od 2014. do 2019. godine uređivala Nevenka Šarčević. Zahvaljujući tome, čitatelji mogu poslušati i originalne radioemisije. Knjiga Bokobran objavljena je u suizdanju s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba i Kotorskom biskupijom.

Bokobranik je na napuhavanje te je opremljen kuglastim ventilom i stabilnim ušicama za pričvršćivanje. Također, pakiran je pojedinačno kako bi se spriječila oštećenja tijekom transporta i skladištenja. Bokobran A serija (16) Bokobran F serija (14) Bokobran G serija (6) Bokobran GFN (4) Bokobran NF serija (9) Bove / Plutače (21) Konopi (36) Lanci (8) Navlaka za bokobran (5) Sidra (46) Sidrena vitla i pribor (27) Sigurnosna oprema / Oprema za spašavanje (42) Sport i rekreacija (11) Sredstva za čišćenje i održavanje plovila (102) Stalci i ... PRIJENOSNI FRIŽIDER TB41, 40L, 12V/24V/220V.

Donosi širok spektar tema - razmatraju se primjeri iz povijesnih i stilskih razdoblja, zapažaju nove tendencije na umjetničkim izložbama, vode razgovori s umjetnicima te sa stručnjacima koji se bave istraživanjem i zaštitom umjetničke baštine Boke kotorske. Bokobran, an initiative fighting against the destruction of landscape of Boka Bay, was formed in 2017. Boka Bay is a UNESCO protected world heritage site but threatened by the inadequate and overbearing construction activity resulting in ever-shrinking and inadequate public spaces, damaged landscape and overall decrease in quality of life. Bokobran od PVC-a s dvostrukim okom - NDH-3 - 16×61 cm - crna - kat.broj 33.403.03 Polyform pajet / bokobran.

POVEZANE KNJIGE