Noć vatre

Noć vatre - Schmitt,Emmanuel-Eric | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Schmitt,Emmanuel-Eric
DIMENZIJA
5,18 MB
NAZIV DATOTEKE
Noć vatre.pdf
ISBN
5758964972452

OPIS

Godine 1989., u svojoj dvadeset osmoj godini, francuski sveučilišni profesor filozofije Éric-Emmanuel Schmitt krenuo je na putovanje na jug Alžira. Tijekom putovanja kroz pustinju odvojio se od skupine i izgubio u beskraju Hoggara. Ostao je sam, bez vode, hrane i pokrivača, ali nije iskusio nikakav strah: naprotiv, u ledenoj noći osjetio je kako se u njemu podiže goruća snaga. Preplavio ga je osjećaj mira, duboke radosti, vječnosti. Taj racionalistički filozof pokolebao se u svim svojim sigurnostima. Tijekom te čudesne, iznimne noći susreo je Snagu, Vatru. Obratila mu se. Izmijenila ga je. Bio je to dodir vječnosti. Zašto tu Vatru ne nazvati Bogom? Éric-Emmanuel Schmitt, svjetski poznati francuski književnik, u ovoj knjizi prvi put pripovijeda o svojemu pascalovskom iskustvu, o svojoj pustinjskoj „noći vatre“, iskustvu nadnaravnoga koje je iz temelja promijenilo njegov život i potaknulo ga da ostvari svoj životni poziv i postane pisac. Otkrivajući duhovnu intimu i unutarnji put suvremenoga intelektualca ova iznimna autobiografska proza ujedno donosi duboka promišljanja o naravi ljudske spoznaje i vjerovanja. Noć vatre dobitnik je nagrade na književnoj manifestaciji La Forêt des livres 2015. godine. „Konkretna, živa, koncizna pripovijest koja osvjetljuje okolnosti njegova obraćenja i svega što je potom uslijedilo, bez nastojanja da koga uvjerava ili pridobije.“ Astrid de Larminat, Le Figaro „Éric-Emmanuel Schmitt u stanju milosti. Duboko i radosno razmatranje o smislu postojanja.“ Francois Lestavel, Paris Match

Srce jednom mora planut', za sav zivot, za sve dane, mora nekad poslije tuge, vjetar nosit' nase ladje. Zasjat' ce palaci, antike, tarace, cakulat' ce sjore, zie graciane, svi oridjinali i sve karampane, hodit' ce na festu za nas Kotorane. Noć su mnogi na području Petrinje, Siska i okolice proveli vani, na otvorenom, izvan popucalih zidova svojih kuća.

Spava se u automobilima, gdje tko stigne. Blato do koljena.

POVEZANE KNJIGE