Utopljeni

Utopljeni - Jordan, Neil | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jordan, Neil
DIMENZIJA
3,87 MB
NAZIV DATOTEKE
Utopljeni.pdf
ISBN
3981697583064

OPIS

Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje na ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma… Roman Utopljeni poznatoga prozaika i još poznatijega scenarista i redatelja Neila Jordana izrazito je uspjela slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika. Nalik na filmove Šesto čulo, Vrtoglavica i Prozor u dvorište, ovo djelo spaja noir, psihološki triler, horor, filmove detekcije, filmove proganjanja i misterij gubitka kontrole. Nalik na esteticističke romane Mrtvi Bruges, Petrograd i Smrt u Veneciji, ovo je djelo u svojoj izvedbi pripadno prozama simbolizma, secesije, fin de sièclea. Sve je tu: maglovitost, mutnoća, koprena, somnambulizam, opijenost gradom, arhitekturom, ulicama i dvorištima, (barokna) glazba, atmosfera zalaska i propadanja, fantastika, odrazi i obrisi, simboli, lik društvenog autsajdera kojega nešto metafizičko progoni i nadilazi njegove spoznajne dosege… Jordanov roman pisan je jednostavnim, preciznim i lijepim jezikom, ispunjen je sjajnim lirskim pasažima, sadrži zanimljivu priču kojoj ne škodi ni učinak déjà vua, nego podcrtava citatnost, a osobita su vrijednost filmični, brzi i živi dijalozi, oslobođeni okova navodnika. Ukratko: misterij, ali misterij dobro pisane književnosti.

Samo 26 spašenih NOVA TRAGEDIJA: 84 nestalih nakon potonuća gumenjaka s migrantima blizu Libije. 23:05 30.04.2016 Svijet.

8 "Svi su apsolutno željeli učiniti nešto zbog fotografije koja ih je toliko dirnula", fotografije dječaka koji leži potrbuške na plaži Bodrum, dodao je ovaj 41-godišnji muškarac. ... S obzirom da je putopis više književnost, a manje struka, odlučila sam se pozabaviti putopisima koji su u našoj knjižnici "utopljeni" u beletristiku pa korisnici za njima ne posežu često očekujući ih na polici 910.4 (koja označava putopise).

POVEZANE KNJIGE