Bijelo se pere na devedeset

Bijelo se pere na devedeset - Žakelj,Bronja | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žakelj,Bronja
DIMENZIJA
4,52 MB
NAZIV DATOTEKE
Bijelo se pere na devedeset.pdf
ISBN
7139791825265

OPIS

Od prvih stranica romana u društvu djevojčice Bronje selimo se u sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća, gdje nas ona upoznaje sa svojom obitelji: obožavanom majkom Mitom, tatom Janezom, četiri godine mlađim bratom Rokom i Dadom, bakom s majčine strane. Ta mala zajednica živi u Ljubljani, gdje su i Bronjini i Rokovi ujaci i tetke i obiteljski prijatelji. Emocija koja prevladava u ovom malom domaćinstvu jest bliskost, i to posebno ona između pripovjedačice Bronje i njezine majke, kojoj se ovo djelo i obraća. Vedro i razigrano vrijeme djetinjstva zatišje je pred buru jer su se tamni oblaci smrti nadvili nad cijelu obitelj. Munjevitom brzinom Bronjin svijet potresa dijagnoza njezine majke. Bronja se kao četrnaestogodišnjakinja nađe u središtu vrtloga – dovoljno odrasla da razumije što se događa, no nedovoljno odrasla da bi na nastalu situaciju imala ikakav utjecaj. Bijelo se pere na devedeset pronicljiv je roman o iskustvu bolesti i gubitka, krhkosti međuljudskih odnosa, borbi za život, nadi i beznađu, strahu, patnji i potrazi za svijetlom točkom u mrklom mraku. Bijelo se pere na devedeset šokantan je šaljiv i nadahnjujući roman koji opisuje životnu priču pripovjedačice koja je odrasla u 1970-im i 1980-ima. Njezin dječji svijet čine njezina obitelj, emisija More i pomorci, Gavrilović i prijenos sarajevske Olimpijade. No, dok govorimo o gore navedenom, autobiografski roman je prvenstveno priča o odrastanju, suočavanju s gubitkom i bolešću, priča o udomaćivanju straha i svemu onome što ne želimo vidjeti dok se s tim neminovno suočimo. “Autobiografski roman Bijelo se pere na devedeset potresna je i dirljiva literarna priča o suočavanju s bolešću, prolaznošću i strahovima. To je i priča o ljubavi – između kćeri i majke, brata i sestre, unuka i bake, djevojke koja odrasta i mladića… Na kraju, to je i priča o hrabrosti, snazi, nadi i značenju istine.” – Siol “Bez sumnje odlično napisan roman koji se uz svu prizemljenost, hrabrost, a na trenutke čak i drskost, uspio literarano uzdići u onom najplemenitijem značenju te riječi.” – Književni listi, Delo “Bronja Žakelj i literarno pogađa u srce, zato što ne moralizira i nije patetična.” – Iz obrazloženja za nagradu kresnik „Premda se o ovoj knjizi često govori kao o autobiografskom romanu, Bijelo se pere na devedeset više je autobiografija, a manje roman, što joj ide u prilog. Romaneskni se elementi prepoznaju u cikličnoj pojavnosti nekih prizora ili sintaktički specifičnih izraza, kao i u strukturi pripovijedanja razdijeljenog na vrijeme prije (majčine) bolesti i nakon nje. Priča završava pomirenjem i novim početkom preostalih članova autoričine obitelji.” – Ana Geršak, Sodobnost

Do zdaj je bilo prodanih ... Bronja se kao četrnaestogodišnjakinja nađe u središtu vrtloga - dovoljno odrasla da razumije što se događa, no nedovoljno odrasla da bi na nastalu situaciju imala ikakav utjecaj. " Bijelo se pere na devedeset " pronicljiv je roman o iskustvu bolesti i gubitka, krhkosti međuljudskih odnosa, borbi za život, nadi i beznađu, strahu ... Bijelo se pere na devedeset šokantan je šaljiv i nadahnjujući roman koji opisuje životnu priču pripovjedačice koja je odrasla u 1970-im i 1980-ima.

Roman prvijenac slovenske autorice Bronje Žakelj „Bijelo se pere na devedeset" potresna je obiteljska priča koja započinje prikazom bezbrižnog ranog djetinjstva koje se postupno preobražava u bolno odrastanje glavne protagonistice i pripovjedačice romana. Bronja se kao četrnaestogodišnjakinja nađe u središtu vrtloga - dovoljno odrasla da razumije što se događa, no nedovoljno odrasla da bi na nastalu situaciju imala ikakav utjecaj. Bijelo se pere na devedeset pronicljiv je roman o iskustvu bolesti i gubitka, krhkosti međuljudskih odnosa, borbi za život, nadi i beznađu, strahu, patnji i ... Bijelo se pere na devedeset pronicljiv je roman o iskustvu bolesti i gubitka, krhkosti međuljudskih odnosa, borbi za život, nadi i beznađu, strahu, patnji i potrazi za svijetlom točkom u mrklom mraku.

POVEZANE KNJIGE