Sfere I: Mjehuri

Sfere I: Mjehuri - Sloterdijk, Peter | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Sloterdijk, Peter
DIMENZIJA
9,22 MB
NAZIV DATOTEKE
Sfere I: Mjehuri.pdf
ISBN
3632207194105

OPIS

Sfere I: Mjehuri Sfere I: Mjehuri prvi su dio trilogije u kojoj Sloterdijk preispisuje povijest zapadne misli i nudi odgovor na to što je čovjek polazeći od bogate metaforičnosti prostora. Umjesto privilegiranja vremena kao dimenzije unutar koje se razvija ljudska egzistencija, Sloterdijk, poput geometra, opisuje kružnice ljudske egzistencije. Prvi svezak iznosi kako na mikrorazini (razini „mjehura“) pojedinci promišljaju i oblikuju svoje živote, uvijek u odnosu sa i naspram drugih, tvoreći pritom imunosni sustav koji uključuje ili isključuje druga ljudska bića. Za razliku od Leibnizovih monada koje imaju samo prozore u svijet, Sloterdijkovi su mjehuri dijade, oni neprestance primaju druge i iskoračuju iz samih sebe, pri čemu „unutrašnji prostor“ duha nastaje tek ulaskom Drugoga u onome što Sloterdijk, citirajući Bachelarda, naziva „intimnosti okrugloga“. O autoru: Peter Sloterdijk njemački je filozof, teoretičar kulture i pisac. Predavao je do 2017. godine filozofiju i teoriju medija na Visokoj školi za dizajn u Karlsruheu. Njegovo djelo izmiče klasičnim disciplinarnim podjelama u filozofiji i usredotočuje se na opće preispitivanje zapadne modernosti i njezina intelektualnoga naslijeđa, dotičući se pritom tema poput posthumanizma i položaja pojedinca u suvremenom svijetu, društvenog utjecaja tehnologije i medija te uloge duhovnosti i mišljenja u današnjemu svijetu. Po nekima kontroverzan autor, Peter Sloterdijk jedan je od najznačajnijih živućih njemačkih intelektualaca, koji svojim djelima doprinosi promišljanju aktualnih europskih, pa i svjetskih društvenih problema.

Pridružite se listi čekanja . Peter Sloterdijk.

Naravno, vjera u sreću je iluzorna nada, prekomjerno očekivanje bez primjerenog uloga. Bez zalaganja nema dohvatljivog neba, sfere ostaju samo nestabilni mjehuri od sapunice, a ovozemaljska biosfera je tik do neba, u dlaku dovoljna našem osjetu života. Uslijed dugotrajnog izravnog djelovanja sunca ili nakon kontakta s jako zagrijanim oruđem nastaju opekline koje se klasificiraju po opsegu i dubini lezije na tri kategorije.

POVEZANE KNJIGE