O Vremenu Rijeke i Kvarnera

O Vremenu Rijeke i Kvarnera - Sijerković, Milan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Sijerković, Milan
DIMENZIJA
10,49 MB
NAZIV DATOTEKE
O Vremenu Rijeke i Kvarnera.pdf
ISBN
8352404216069

OPIS

O vremenu Rijeke i Kvarnera Knjiga „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera“ su literarni zapisi najvećeg među svim hrvatskim meteorolozima inž. Milana Sijerkovića koji na razumljiv i zanimljiv način opisuje vrijeme i klimatske prilike Rijeke i većih gradova na Kvarnera. To je područje s meteorološkog gledišta dosad istraženo i opisano više puta, ali isključivo na stručan i znanstveni način, a ovo je prvi put da je to učinjeno popularno, na način koji je prihvatljiv širokome krugu čitateljstva. Knjiga se sastoji od nekoliko velikih cjelina, koje su napisane u obliku manjih pripovijesti (Povijest motrenja, Bura, Kiša, Nevere, Opća obilježja, Godišnji kalendar). S obzirom da je ovo prvo meteorološko štivo takve vrste to je zasigurno prikladan doprinos kulturnom nasljeđu Rijeke i kvarnerskog područja, kao i prilog popularizaciji meteorologije u ovom dijelu Hrvatske. Štivo je autor učinio boljim, ljepšim i zanimljivijim time što je u njega uključio i opise meteorološke naravi koji su prisutni u djelima glasovitih hrvatskih spisatelja. U posljednjem poglavlju pridodan je meteorološki, klimatski kalendar, kao prigodan autorov dar čitateljima, a koji na osnovi višedesetljetnih istraživanja ponašanja vremena precizno predviđa vremenske prilike u svim tjednima u godini! Naravno, kako je u pogovoru knjige istaknula Dunja Mazzocco Drvar, ovo ne bi bila prava Sijerkovićeva knjiga niti rukopis kada u njemu ne bi narav klimatskih obilježja našla svoje mjesto i u pučkoj, iskustvenoj meteorologiji, koja ih ističe u obliku prikladnih izreka. Jer uostalom, kao što kaže primorska poslovica, a prenosi je Sijerković i u svojoj novoj knjizi, „Najveća je pamet vrime znati!“.

siječnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, održalo se predstavljanje knjige mr.sc. Milana Sijerkovića pod nazivom"O vremenu i klimi Rijeke ... Knjiga „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera" su literarni zapisi najvećeg među svim hrvatskim meteorolozima inž.

Fotografije se šalju na e-mail [email protected], veličine do 1 MB. Prijave moraju sadržavati i ime i prezime, adresu i kontakt te mjesto snimanja i objašnjenje fotografije ukoliko je potrebno. Neopisivo mi je žao što nije dočekao objavljivanje svoje posljednje knjige "O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera".

POVEZANE KNJIGE