Struktura svjetske povijesti

Struktura svjetske povijesti - Karatani, Kojin | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Karatani, Kojin
DIMENZIJA
4,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Struktura svjetske povijesti.pdf
ISBN
9533596703653

OPIS

Struktura svjetske povijesti Ova je knjiga pokušaj ponovnog promišljanja povijesti društvenih formacija, ali iz perspektive načinā razmjene. Do sada se to u marksizmu poduzimalo iz perspektive načinā proizvodnje – iz perspektive toga tko posjeduje sredstva za proizvodnju. Načini proizvodnje smatrali su se “ekonomskom bazom”, a ono političko, vjersko i kulturno smatralo se ideološkom nadgradnjom. Marksisti su vjerovali da će ideološke nadgradnje kao što su država ili nacija prirodno odumrijeti kada se ukine kapitalistička ekonomija, ali stvarnost je njihova očekivanja iznevjerila i nisu uspjeli u pokušajima da se obračunaju s državom i nacijom. „Monumentalna i provokativna, sinteza Kojina Karatanija svjedoči o dramatičnom ponovnom rađanju univerzalne povijesti; ona to čini ujedinjavanjem tradicija – ekonomije, politike, društvene imaginacije – koje se sve više pokazuju jalovima ako se razvijaju zasebno. Njegovo je čitanje marksovskih načina proizvodnje (Marxove teorije univerzalne povijesti) kao povijesti načina razmjene heretično je i revizionističko. Njegova rasprava o naciji i svjetskom carstvu umjesto bezbrojnih debata o globalizaciji nudi transformativni odnosno revolucionarni okvir. I konačno, Karatanijevo praktično i teorijsko iskustvo suradnje otvara političke perspektive koje daju ideju i snagu u trenutku kad je lijevoj politici, čini se, svugdje ponestalo daha.“ – Fredric JamesonO autoru: Kojin Karatani rodio se 1941. u Amagasaki, gradu između Osake i Kobea. Na tokijskom sveučilištu studirao je ekonomiju i englesku književnost, a kasnije predaje književnost na Sveučilištu Hosei u Tokiju. 1975. godine pozvan je na Sveučilište Yale kao gostujući profesor japanske književnosti, gdje upoznaje Paula de Mana i Fredrica Jamesona. Devedesetih godina redovito predaje na Sveučilištu Columbia. Autor je dvadesetak knjiga, uglavnom iz područja književne teorije i kritike.

Predavanja ne isključuju komunikaciju između nastavnika i studenata. Najvažnija sinteze od koje polaze sve druge je Pregled povijesti hrvatskoga naroda Ferde Šišića koji mi je bio temelj za osnovne podatke i smjernice mog seminarskoga rada. Osim Ferde Šišića koristila sam i druge sinteze hrvatske i svjetske povijesti od kojih neke donose više, a neke manje novih podataka: Pavličević, Budak, Ćoralić ... U VELIKOJ ILUSTRIRANOJ ENCIKLOPEDIJI POVIJEST otkrijte najvažnije događaje svjetske povijesti - kada, kako i zašto su se dogodili!.

st. zahvaljujući svojoj izvrsnoj mornarici i vještoj politici postala vodeća kolonijalna sila.

POVEZANE KNJIGE