Holokaust

Holokaust - Reznikoff, Charles | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Reznikoff, Charles
DIMENZIJA
11,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Holokaust.pdf
ISBN
6549797795047

OPIS

Holokaust Holokaust Charlesa Reznikoffa jedna je od najpotresnijih pjesničkih knjiga ikada napisanih. Njezin autor nastupa sasvim iz prikrajka – kao dramaturg, montažer, sastavljač rukopisa u koji on sam jedva da intervenira, svoju ulogu svodeći na onu medija: onoga koji pomaže posredovati svjedočanstva. Iz nepregledne mase sudskih spisa Reznikoff je – slijedeći objektivističku pjesničku metodu – odabrao materijal, izostavio autentična imena ljudi, potpitanja i sve što su rekli odvjetnici i sudci. Bježeći od svake retorike, on ne mijenja ono što je zatekao, tek mjestimice skraćuje kako bi uobličio narativnu liniju, ritam i glazbu. Reznikoff Holokaust, dakle, sasvim ciljano lišava uobičajene pjesničke aparature; riznice figura, slika i očuđujućih strategija, isporučujući čitatelju leden, tehniciziran užas nacističkog masovnog uništenja. On izbjegava s pravom kritizirano preuzimanje i naknadnu estetizaciju žrtvina glasa, izbjegava prepričavanje, fikcionalizaciju, pa i samu priču. Dokazujući pritom između redaka kako je poeziju nakon Auschwitza itekako moguće – možda i upravo nužno pisati.Charles Reznikoff rođen je 1894. u New Yorku, gdje je i umro 1976. godine. Po struci pravnik, američki je pjesnik i prevoditelj povezan s pjesničkom školom objektivista koja je pisala poeziju na temelju stvarnih dokumenata i događaja. Između 1918. i 1961. objavio je dvadeset i tri knjige poezije i proze, uglavnom u samizdatu. Šira publika zamijetila ga je tek šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je kod uglednog izdavača New Directions objavljen njegov magnum opus Testimony: The United States 1885–1890, reprezentativna knjiga objektivističke poezije. Poemu Holokaust objavio je 1975., godinu prije smrti. Čvrsto ukorijenjen u stvarnosti, pisao je slobodnim stihom koji navodi čitatelja da se identificira s okolnostima opisanima u pjesmama. Kritičari su ga hvalili posebno zbog pažljivog korištenja jezika i vizionarske kvalitete njegove poezije.

godine u nacistički logor ušla Crvena armija, obilježavamo kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Nije postojala ni jedna zemlja, ni jedan europski narod koji nije imao svoje predstavnike u tom zemaljskom paklu.

Obred je postojao već u egejskoj civilizaciji. The Holocaust, also known as the Shoah, was the genocide of European Jews during World War II.Between 1941 and 1945, Nazi Germany and its collaborators systematically murdered some six million Jews across German-occupied Europe, around two-thirds of Europe's Jewish population. The murders were carried out in pogroms and mass shootings; by a policy of extermination through work in concentration ... Holokaust (grčki olokauston: potpuno spaljen, od prefiksa olo i kauston, spaljen) je žrtva paljenica bogovima ili dušama pokojnika kod Grka i Rimljana, pri kojoj se obično (za razliku od drugih tipova žrtava) spaljivala cela žrtvena životinja. Holokaust je primjer genocida, a sama riječ genocid znači djelo počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina.

POVEZANE KNJIGE