Holokaust

Holokaust - Reznikoff, Charles | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Reznikoff, Charles
DIMENZIJA
12,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Holokaust.pdf
ISBN
9694267848781

OPIS

Holokaust Holokaust Charlesa Reznikoffa jedna je od najpotresnijih pjesničkih knjiga ikada napisanih. Njezin autor nastupa sasvim iz prikrajka – kao dramaturg, montažer, sastavljač rukopisa u koji on sam jedva da intervenira, svoju ulogu svodeći na onu medija: onoga koji pomaže posredovati svjedočanstva. Iz nepregledne mase sudskih spisa Reznikoff je – slijedeći objektivističku pjesničku metodu – odabrao materijal, izostavio autentična imena ljudi, potpitanja i sve što su rekli odvjetnici i sudci. Bježeći od svake retorike, on ne mijenja ono što je zatekao, tek mjestimice skraćuje kako bi uobličio narativnu liniju, ritam i glazbu. Reznikoff Holokaust, dakle, sasvim ciljano lišava uobičajene pjesničke aparature; riznice figura, slika i očuđujućih strategija, isporučujući čitatelju leden, tehniciziran užas nacističkog masovnog uništenja. On izbjegava s pravom kritizirano preuzimanje i naknadnu estetizaciju žrtvina glasa, izbjegava prepričavanje, fikcionalizaciju, pa i samu priču. Dokazujući pritom između redaka kako je poeziju nakon Auschwitza itekako moguće – možda i upravo nužno pisati.Charles Reznikoff rođen je 1894. u New Yorku, gdje je i umro 1976. godine. Po struci pravnik, američki je pjesnik i prevoditelj povezan s pjesničkom školom objektivista koja je pisala poeziju na temelju stvarnih dokumenata i događaja. Između 1918. i 1961. objavio je dvadeset i tri knjige poezije i proze, uglavnom u samizdatu. Šira publika zamijetila ga je tek šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je kod uglednog izdavača New Directions objavljen njegov magnum opus Testimony: The United States 1885–1890, reprezentativna knjiga objektivističke poezije. Poemu Holokaust objavio je 1975., godinu prije smrti. Čvrsto ukorijenjen u stvarnosti, pisao je slobodnim stihom koji navodi čitatelja da se identificira s okolnostima opisanima u pjesmama. Kritičari su ga hvalili posebno zbog pažljivog korištenja jezika i vizionarske kvalitete njegove poezije.

Svečani obred spaljivanja janjeta (olam kalil: uništenje ognjem) bio je poznat i kod drevnih Izraelaca.Danas se pod nazivom holokaust poglavito razumijeva masovno istrebljenje Židova u doba ... I premda je bez svake sumnje odgovornost Nijemaca za holokaust najveća, brojne države su se tih godina trudile pokazati lojalnost Adolfu Hitleru, između ostalog i istrebljenjem svojih sugrađana židovskog podrijetla.U tom natjecanju u sprovođenju zločinačkog projekta i Hrvati su svoje konje za trku imali. „holokaust" je pronađeno 195 rezultata. SPORNI POZDRAV Ivo Goldstein: Pozdrav ZDS pokazuje jesmo li narod među narodima ili mala izolirana zemlja.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. DANAS je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust.

POVEZANE KNJIGE