Dječak za zatvor

Dječak za zatvor - Ivanjek, Željko | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ivanjek, Željko
DIMENZIJA
3,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Dječak za zatvor.pdf
ISBN
5345418213300

OPIS

Dječak za zatvor “Dječak za zatvor” pripovijest je o jednom samotnom odrastanju na zagrebačkoj Trešnjevci. Dječak Žiža – rođen sredinom 1950-ih – dijete je rastavljenih roditelja i živi s ocem, bakom i djedom, a potom i s maćehom. On uporište prvo nalazi u novoj obitelji, potom u crkvi, kao ministrant, i naposljetku u književnosti i kazalištu, najprije kao član školske recitatorsko-literarne sekcije, a kasnije i u druženju s poznatim piscima Cesarićem i Lovrakom. „Nestvarni“ vršnjaci i susjedi, jednako kao i „stvarni“ pisci, obilježit će Žižino sazrijevanje, no odlučujući moment dogodit će se 1971., kad Žiža bude priveden na demonstracijama. “Dječak za zatvor”, ispovjedni roman Željka Ivanjeka (1954.), sastavljen je od piščevih sjećanja i fragmenata koje je doznao od svojih bližnjih ili ih naprosto zamislio. Otuda u romanu dvije inačice pripovjedačeva imena i dva pripovjedača, što potiče sumnju da su biografske ili izmišljene priče možda vjernije od autobiografske.

Fotografija beživotnog tijela dječaka s licem zagnjurenim u pijesak na plaži u Bodrumu šokirala je cijeli svijet i skrenula pažnju na izbjegličku krizu. RODITELJI IZ RIJEKE KOJI SU DIJETE ODVELI IZ BOLNICE IDU U ZATVOR! Dječak u teškim mukama preminuo od zloćudne bolesti. ...

uvršten na popis ... Zadarski pedijatar dr. Darko Radman pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015.

POVEZANE KNJIGE