Tvrdi tekst:Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti

Tvrdi tekst:Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti - Brlek,Tomislav | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brlek,Tomislav
DIMENZIJA
4,69 MB
NAZIV DATOTEKE
Tvrdi tekst:Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti.pdf
ISBN
1766471939390

OPIS

Tvrdi tekst:Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti Pokušajem čitanja egzemplarnih ostvarenja Janka Polića Kamova, Ćaskanja i Isušena kaljuža, te Miroslava Krleže, Balade Petrice Kerempuha i Djetinjstvo u Agramu, pjesništva Jure Kaštelana i Ivana Slamniga, zbirke priča Lađa od vode Pavla Pavličića i poeme Hembra Tonča Petrasova Marovića u perspektivi književnosti kao literarnosti želi se ukazati da je njihova neuklopljenost u dominantne književnopovijesne i interpretativne paradigme tek sporadično pitanje specifičnih kulturno-povijesnih okolnosti ili kritičko-teorijske (ne)upućenosti. Od presudne je, naprotiv, važnosti da se modernost teksta očituje upravo u tome što nikamo ne spada, odupirući se načinom na koji je pisan svakom svođenju na kontekst u kojem je napisan, niti pak ikome pripada, konstitutivno otpisujući ma kakav identitet koji mu se pripisuje – jer je trajno ustrajanje na neprelaznoj otvorenosti koja zahtijeva da ga se uvijek iznova čita eminentno politički zadatak pisanja. Zanemarivati strukture fikcionalizacije svjesnim ili nesvjesnim nečitanjem ne znači, naime, doli vjerovati da je fikcija zbilja. “Šest podrobno argumentiranih rasprava koje tvore knjigu pod naslovom Tvrdi tekst: uvid i nevid moderne hrvatske književnosti na odabranim primjerima iz hrvatske književnosti polemički otvaraju niz pitanja u vezi s jednim od trajnih i središnjih problema izučavanja književnosti: naime, može li povijest književnosti odgovoriti na literarnu modernost. (…) Kao cjelina, knjiga uvjerljivo demonstrira kako su pojedini ključni opusi u povijesti novije hrvatske književnosti neadekvatno ocijenjeni, naročito u književnoj historiografiji, te time predstavlja važan doprinos njezinom boljem razumijevanju. Istodobno, autorova svestrana obaviještenost i temeljita upućenost u suvremena kretanja u filozofiji i teoriji književnosti, komparatistički pristup i široko poznavanje književnog kanona, kako hrvatske i susjednih južnoslavenskih, tako i drugih književnosti, pružaju višestruko koristan primjer uspješnog spoja kritike, teorije i povijesti književnosti.” – Milivoj Solar “Polazeći od suvremenih teorijskih uvida te uvjerljivo pokazujući kako problem neprimjerene pozicije pridavane pojedinim djelima i opusima u kontekstu povijesti hrvatske književnosti proizlazi prije svega iz zanemarivanja poetičkog značaja intertekstualnih veza koje ostvaruju, ali i neprimjerenosti primijenjenog hermeneutičkog aparata općenito, Tvrdi tekst ispituje kako konceptualne razloge, tako i teorijske uvjete takve nepovoljne situacije, doprinoseći time njezinu rješavanju.” – Zrinka Božić Blanuša

Nakon kritičkih napisa u "Journalu" i brojnih sukoba, naročito tokom 2008. godine, željeli smo bošnjačkom sa- borniku dati vrijeme i šansu da realizira postizborni Sporazum o međusobnom razumijevanju i suradnji, koji je potpisao s bivšim ... An icon used to represent a menu that can be toggled by interacting with this icon. Ovo je četvrti broj magazina kojim pokušavamo da širem krugu čitalaca unesemo više svetla u sam pojam "veštica" obzirom da se zapravo malo zna o toj tankoj granici između mitova legendi, i onoga što se kroz istoriju zapravo događalo, i koje je takođe u korenima naših običaja, te da to nije skup suludih fanatika koji se bave zlim radnjama već da su pre svega posvećeni Prirodi ... Njihovo svrstavanje u naučnu fantastiku, odnosno u književnu fantastiku, taj redak žanr u književnosti na srpskom jeziku, samo odreñuje njihovo osobeno mesto u toj književnosti.

Dodaj. KOGNITIVNA GRAMATIKA HRVATSKOGA JEZIKA - Knjiga treća: Sintaksa složene rečenice ... Član ima pravo posuditi najviše 2 naslova e-knjige odjednom, odnosno 5 naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca, koje može koristiti istovremeno na 4 uređaja. Tomislav Brlek: Tvrdi tekst: uvid i nevid moderne hrvatske književnosti 10.000,00 kn Vladimir Sorokin: Mećava 12.000,00 kn Zoran Pilić: Kad su Divovi hodali zemljom 10.000,00 kn Ukupno: 372.000,00 kn Funditus d.o.o.

POVEZANE KNJIGE