Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova

Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova - Dubrović, Ervin | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dubrović, Ervin
DIMENZIJA
9,45 MB
NAZIV DATOTEKE
Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova.pdf
ISBN
6550622326403

OPIS

Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova Knjiga Ervina Dubrovića posvećena je imenu koje se drži jednim od ključnih začetnika moderne Rijeke.O koliko je važnoj osobi riječ podsjećaju podaci poput onog da je 1821. pokrenuo u kanjonu Rječine proizvodnju papira, postavivši temelje budućoj Tvornici papira. Andrija Ljudevit Adamić je trgovac duhanom, hrastovinom i solju, također vlasnik manufaktura za proizvodnju likera, jedara, papira, stakla i konopa. Prodavao je Britancima hrastovinu iz hrvatskih šuma za gradnju ratnih brodova, bio je glavni dobavljač soli za Napoleonovo Talijansko Kraljevstvo i Ilirske provincije. Njegova trgovačka kuća bila je najveća u Rijeci i vrlo utjecajna na Sredozemlju, s dosegom do srednje i istočne Europe i Velike Britanije, te s povremenim izvozom do Srednje Amerike i Brazila. Uključio se u projekte za unapređenje plovnosti Kupe, da bi se riječka luka bolje povezala s unutrašnjošću. Poticao je izgradnju kanala, cesta i željeznice od Panonije do Rijeke. Usprkos djelovanju u nesigurno doba, Adamić nije zaboravljao da je Riječanin. U svom gradu projektirao je i 1805. podigao vlastito kazalište za 1600 gledatelja, predlagao izgradnju novih ulica, pokrenuo sadnju drvoreda platana na Fiumari. Adamić je bio Riječanin hrvatskog porijekla i talijanske kulture, građanin Ugarske i podanik austrijskog cara, a prije svega Europljanin. Govorio je šest jezika: talijanski, hrvatski, njemački, francuski, engleski i latinski.

Andrija Ljudevit Adamić količina Junak prijelaznog doba, veliki trgovac, graditelj, političar, diplomat, prijatelj brojnih značajnih i utjecajnih ljudi iz samog vrha Austro-Ugarske monarhije, ljubitelj kulture i naprednih ideja - sve je to (i još mnogo toga) bio Andrija Ljudevit Adamić, čiji su život i djela trajno obilježili Rijeku i njezin povjesni razvoj. Andrija Ljudevit Adamić nepoznati autor Rijeka oko 1804. platno, ulje 87 × 64 cm PPMHP KPO-LZ 2314 Andrija Ludovik, sin Šimuna i Ane Adamić, rođen je u Rijeci 28.

1828), poduzetnik i promicatelj gospodarskoga i kulturnoga života Rijeke. U Beču je studirao trgovinu te bio zaposlen u bankarskoj kući. Predstavljanje knjige Ervina Dubrovića "Andrija Ljudevit Adamić - trgovac u doba Napoleonskih ratova" održat će se u četvrtak, 5.

POVEZANE KNJIGE