Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova

Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova - Dubrović, Ervin | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dubrović, Ervin
DIMENZIJA
12,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova.pdf
ISBN
6294415403120

OPIS

Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova Knjiga Ervina Dubrovića posvećena je imenu koje se drži jednim od ključnih začetnika moderne Rijeke.O koliko je važnoj osobi riječ podsjećaju podaci poput onog da je 1821. pokrenuo u kanjonu Rječine proizvodnju papira, postavivši temelje budućoj Tvornici papira. Andrija Ljudevit Adamić je trgovac duhanom, hrastovinom i solju, također vlasnik manufaktura za proizvodnju likera, jedara, papira, stakla i konopa. Prodavao je Britancima hrastovinu iz hrvatskih šuma za gradnju ratnih brodova, bio je glavni dobavljač soli za Napoleonovo Talijansko Kraljevstvo i Ilirske provincije. Njegova trgovačka kuća bila je najveća u Rijeci i vrlo utjecajna na Sredozemlju, s dosegom do srednje i istočne Europe i Velike Britanije, te s povremenim izvozom do Srednje Amerike i Brazila. Uključio se u projekte za unapređenje plovnosti Kupe, da bi se riječka luka bolje povezala s unutrašnjošću. Poticao je izgradnju kanala, cesta i željeznice od Panonije do Rijeke. Usprkos djelovanju u nesigurno doba, Adamić nije zaboravljao da je Riječanin. U svom gradu projektirao je i 1805. podigao vlastito kazalište za 1600 gledatelja, predlagao izgradnju novih ulica, pokrenuo sadnju drvoreda platana na Fiumari. Adamić je bio Riječanin hrvatskog porijekla i talijanske kulture, građanin Ugarske i podanik austrijskog cara, a prije svega Europljanin. Govorio je šest jezika: talijanski, hrvatski, njemački, francuski, engleski i latinski.

Izvor i do… Trgovac u doba napoleonskih ratova. 100,00 kn.

Iz imućne trgovačke obitelji židovskih korijena, trgovac, industrijalac, graditelj i mecena. Trgovao je duhanom, solju i drvom, a njegove trgovačke veze dosezale su osim Mediterana i istočnu Europu, Englesku i centralnu i Južnu Ameriku. Adamić, Andrija Ljudevit / Adamich, Andrea Lodovico de .

POVEZANE KNJIGE