Na rubu pameti

Na rubu pameti - Krleža,Miroslav | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Krleža,Miroslav
DIMENZIJA
4,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Na rubu pameti.pdf
ISBN
6626556589147

OPIS

Na rubu pameti „Na rubu pameti“ Krležin je roman objavljen prvi put u Zagrebu 1938. godine, a na novo se izdanje čekalo punih šesnaest godina — do ponovne normalizacije odnosa tadašnje Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Naime, ovaj je roman umnogome obojen politikom i kritikom zlokobnih društvenih pojava u međuraću, koje su kulminirale u Drugome svjetskom ratu. Ubojstva „malih“ ljudi, malograđanština i borba intelektualaca s moćnicima koji su bogatstvo i ugled u društvu stekli na neprimjeren način provlače se kroz svih dvanaest poglavlja ovoga uzbudljivog romana, no te su teme, nažalost, aktualne i danas. Ovaj je Krležin roman jedini s pripovjedačem u prvom licu jednine, a protagonist je pobunjenik u društvu „cilindraša“ — doktor prava koji vrlo dobro poznaje građansko zagrebačko društvo — koji kritizira ubojstva četiriju osoba što ih je počinio jedan gospodarski moćnik, a koji se tim činom hvalio na jednoj večeri. Moralna osuda takva čina usmjerit će privatni život i karijeru glavnog junaka na rub društva i rub pameti. Pogovor ovom izdanju napisao je akademik Pavao Pavličić.

u Pentagonu djeluje tajni program za istraživanje NLO-a pod nazivom "Pr... Na rubu pameti Nemam običaj komentirati tv emisije no ovaj je puta emisija 'Na rubu znanosti' povod ovom tekstu. Tema emisije: Sugovornica je tvrdila kako je virus svinjske gripe posljedica zavjere političara SAD-a, dijela europskih zemalja, bogatuna, posredno i mogućoj ulozi svjetske organizacije za zdravlje WHO, sve sa ciljem ... Na rubu pameti je, meni osobno, najdraži Krležin roman.

Krleža je napisao roman pod utjecajem Kamovljeve Isušene kaljuže, od koje je preuzeo je pisanje u prvom licu i pristup stvarnim događajima i ljudima za ovaj roman. Krleža kao da je bio zavidan. Roman "Na rubu pameti" prvi je puta objavljen 1938.

POVEZANE KNJIGE