Grad i urbanizacija

Grad i urbanizacija - Vresk, Milan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vresk, Milan
DIMENZIJA
5,25 MB
NAZIV DATOTEKE
Grad i urbanizacija.pdf
ISBN
2426884813609

OPIS

Hrvatska je sve do sredine 20. stoljeća bila agrarna zemlja. Nakon Drugog svjetskog rata samo je trećina njezina stanovništva živjela u gradovima. Intenzivnija urbanizacija uslijedila je pedesetih godina 20. stoljeća. Ona je pospješena industrijskim razvojem. Pojačani rast gradova i njihova važnost istaknuli su potrebu da se fenomenu grada i urbanizacije i u našoj zemlji posveti veća pozornost. U knjizi su logičkim slijedom razrađena temeljna znanja o razvoju gradova i urbanizaciji do kojih je autor došao iz svjetske literature te vlastitih istraživanja. Osnove urbane geografije; udžbenik, 5. dopunjeno izdanje aktualizirano novim spoznajama o razvoju urbanizacije u svijetu do kraja devedesetih godina.

stoljeća bila agrarna zemlja. Nakon Drugog svjetskog rata samo je trećina njezina stanovništva živjela u gradovima.

stoljeća -fizička međa između grada i okolice, ali povezanost: razmjena dobara i usluga •komplementarnost grada i okolice - funkcionalno jedinstvo •industrijalizacija promjene: doseljavanje u gradove, rušenje obrambenih sustava i širenje gradova. Suburbanizacija. Kapitalistička urbanizacija Kapital je odnos politi čko-ekonomskih sila koje se temelji na proizvodnji u znaku profita, a ne u znaku «ekonomije slobodnog i udruženog rada».

POVEZANE KNJIGE