Grad i urbanizacija

Grad i urbanizacija - Vresk, Milan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vresk, Milan
DIMENZIJA
6,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Grad i urbanizacija.pdf
ISBN
9620784383360

OPIS

Hrvatska je sve do sredine 20. stoljeća bila agrarna zemlja. Nakon Drugog svjetskog rata samo je trećina njezina stanovništva živjela u gradovima. Intenzivnija urbanizacija uslijedila je pedesetih godina 20. stoljeća. Ona je pospješena industrijskim razvojem. Pojačani rast gradova i njihova važnost istaknuli su potrebu da se fenomenu grada i urbanizacije i u našoj zemlji posveti veća pozornost. U knjizi su logičkim slijedom razrađena temeljna znanja o razvoju gradova i urbanizaciji do kojih je autor došao iz svjetske literature te vlastitih istraživanja. Osnove urbane geografije; udžbenik, 5. dopunjeno izdanje aktualizirano novim spoznajama o razvoju urbanizacije u svijetu do kraja devedesetih godina.

Pod uticajem urbanizacije prije svega dolazi do gomilanja ... Gradske regije i urbanizacija Sinekizam je koncept u urbanizmu koji je skovao Edward Soja , a odnosi se na dinamičku formaciju polisa - unije nekoliko malih urbanih naselja pod upravom "glavnog" grada (ili tzv. grada-države ili urbanog sustava). Što je to grad? Urbanizacija se odvija tako da se ljudi sele iz seoskih područja u manje i veće gradove u potrazi za poslom, boljim uslugama - primjerice obrazovnim i zdravstvenim - te višim životnim standardom. Milan Vresk: Grad i urbanizacija // Geoadria, 7 (2002), 2; 113-114 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, ostalo) CROSBI ID: 105038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca Naslov urbanizacija (lat.), proces širenja gradova i grad.

lat. urbs grad ; a) pojava i razvoj gradova primarna urbanizacija ; b) promjene u rurisu kojima se smanjuju razlike izmedu grada i sela sekundarna urbanizacija; 17 Primarna i sekundarna urbanizacija.

POVEZANE KNJIGE