Grad i urbanizacija

Grad i urbanizacija - Vresk, Milan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vresk, Milan
DIMENZIJA
6,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Grad i urbanizacija.pdf
ISBN
3047527467157

OPIS

Hrvatska je sve do sredine 20. stoljeća bila agrarna zemlja. Nakon Drugog svjetskog rata samo je trećina njezina stanovništva živjela u gradovima. Intenzivnija urbanizacija uslijedila je pedesetih godina 20. stoljeća. Ona je pospješena industrijskim razvojem. Pojačani rast gradova i njihova važnost istaknuli su potrebu da se fenomenu grada i urbanizacije i u našoj zemlji posveti veća pozornost. U knjizi su logičkim slijedom razrađena temeljna znanja o razvoju gradova i urbanizaciji do kojih je autor došao iz svjetske literature te vlastitih istraživanja. Osnove urbane geografije; udžbenik, 5. dopunjeno izdanje aktualizirano novim spoznajama o razvoju urbanizacije u svijetu do kraja devedesetih godina.

Island 97%, Izrael 90%, Japan oko 80%, Danska i Australija 85%). Urbanizacija i društveno-ekonomski razvoj nisu usklađeni procesi, a u prostoru se manifestira u naglom širenju gradova i eksplozivnom porastu gradskog stanovništva. Spontana, a u pojedinim zemljama i stihijska urbanizacija dodatno usporava razvoj. Grad je relativno veliko i stalno urbano naselje u kojem većina populacije živi od industrije, trgovine i servisnih djelatnosti, za razliku od sela gdje je većina ekonomskih aktivnosti zasnovana oko poljoprivrede.

Dopunite ga prema pravilima Wikipedije. urbanizacija (prema lat. urbanus: gradski), porast udjela gradskoga (urbanoga) stanovništva; proces širenja grad.

POVEZANE KNJIGE