Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu

Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu - Forenbaher, Stašo | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Forenbaher, Stašo
DIMENZIJA
12,41 MB
NAZIV DATOTEKE
Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu.pdf
ISBN
4794624116145

OPIS

Knjiga govori o otkriću i istraživanju ilirskog svetišta iz vremena helenizma, te donosi prve interpretacije tog nesvakidašnjeg arheološkog nalazišta. Svetište u Spili kod Nakovane otkriveno je slučajno, prilikom rutinskih arheoloških istraživanja, u ljetu 1999. godine. Zbog sigurnosti tog rijetkog i iznimno dobro očuvanog nalazišta, otkriće je držano u tajnosti sve do iduće jeseni. U međuvremenu su provedena opsežna arheološka istraživanja koja su dala neobično vrijedne i efektne rezultate. Osim nekoliko vrlo kratkih prethodnih izvještaja u stručnoj literaturi, ova je knjiga prvi cjeloviti prikaz tijeka i rezultata istraživanja, i to u obliku pristupačnom širokom čitateljstvu. Knjiga je namijenjena svima onima koje zanima drevna prošlost Jadrana. Ilirsko svetište u Spili čini njenu okosnicu, no priču o svetištu proširena je na niz općenitih tema vezanih uz vrijeme kada je svetište bilo u funkciji, kao i uz prirodu i svakodnevicu samih arheoloških istraživanja. Tako cilj knjige nije samo predstaviti javnosti jedno zanimljivo arheološko otkriće, već i iskoristiti tu priliku da se na pristupačan način dočara što je zapravo arheologija i približi davno vrijeme kojem je svetište pripadalo.

Contributor(s): Kaiser, Timothy | Darmanin, Margaret ... Nedaleko od Spile utvrdeno je ilirsko naselje, jedna od najljepših gradina na Pelješcu i u ovom dijelu Dalmacije, te oko nje veliki broj gomila, ilirskih grobnih tumula. U podnožju gradine Grad Iliri su imali polja, u Spili svetište gdje su darivali u obredima i ritualima slavili svoja vjerovanja. Ljetna praksa: Bilješke studentica s arheološkog nalazišta Spila Nakovana na poluotoku Pelješcu Ocjena: / 4 Loše Odlično .

Tako poèinje jedna pelješka narodna predaja, ali i ova vrijedna knjiga koja obraðuje ilirsko svetište otkriveno u Spili Nakovana na Pelješcu. U knjizi • Menalo, R.

POVEZANE KNJIGE