Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu

Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu - Forenbaher, Stašo | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Forenbaher, Stašo
DIMENZIJA
11,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Spila Nakovana – Ilirsko svetište na Pelješcu.pdf
ISBN
9530221539941

OPIS

Knjiga govori o otkriću i istraživanju ilirskog svetišta iz vremena helenizma, te donosi prve interpretacije tog nesvakidašnjeg arheološkog nalazišta. Svetište u Spili kod Nakovane otkriveno je slučajno, prilikom rutinskih arheoloških istraživanja, u ljetu 1999. godine. Zbog sigurnosti tog rijetkog i iznimno dobro očuvanog nalazišta, otkriće je držano u tajnosti sve do iduće jeseni. U međuvremenu su provedena opsežna arheološka istraživanja koja su dala neobično vrijedne i efektne rezultate. Osim nekoliko vrlo kratkih prethodnih izvještaja u stručnoj literaturi, ova je knjiga prvi cjeloviti prikaz tijeka i rezultata istraživanja, i to u obliku pristupačnom širokom čitateljstvu. Knjiga je namijenjena svima onima koje zanima drevna prošlost Jadrana. Ilirsko svetište u Spili čini njenu okosnicu, no priču o svetištu proširena je na niz općenitih tema vezanih uz vrijeme kada je svetište bilo u funkciji, kao i uz prirodu i svakodnevicu samih arheoloških istraživanja. Tako cilj knjige nije samo predstaviti javnosti jedno zanimljivo arheološko otkriće, već i iskoristiti tu priliku da se na pristupačan način dočara što je zapravo arheologija i približi davno vrijeme kojem je svetište pripadalo.

Stašo Forebaher, arheolog i antropolog s Instituta ... Višeslojno špiljsko nalazište Spila nalazi se pri zapadnom kraju poluotoka Pelješca, nepun kilometar istočno od sela Donja Nakovana. Dalo je arheološku građu od ranog neolitika do kasnog željeznog doba, odnosno helenističkog razdoblja.

stoljeća prije Krista - prisjetio se dr. Stašo Forebaher, arheolog i antropolog s Instituta ... Višeslojno špiljsko nalazište Spila nalazi se pri zapadnom kraju poluotoka Pelješca, nepun kilometar istočno od sela Donja Nakovana.

POVEZANE KNJIGE