Pod stablom frangipanija

Pod stablom frangipanija - Couto, Mia | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Couto, Mia
DIMENZIJA
3,13 MB
NAZIV DATOTEKE
Pod stablom frangipanija.pdf
ISBN
2214574967920

OPIS

Prva rečenica ovog romana Mrtav sam. izravno nas uvodi u magijski svijet Afrike u kojem ljudi mogu slobodno prelaziti granice materijalnog i duhovnog svijeta. Vraćajući se iz svijeta mrtvih lik pripovjedača u romanu Pod stablom frangipanija (prvi put objavljen 1996.) nastanjuje se u tijelu mozambičkog policijskog inspektora koji istražuje ubojstvo lokalnog moćnika. Ubojstvo je to za koje svi osumnjičeni žarko tvrde da su ga upravo oni počinili. Istraga se odvija u bivšoj kolonijalnoj portugalskoj utvrdi koja je služila kao skladište robova i bjelokosti dok je sada pretvorena u starački dom. U njemu su pribježište pronašli likovi poput Naozinhine koja opisuje kako se svake noći pretvara u vodu kako ne bi pobjegla od prošlosti, te Navaia, starac-dječak koji je zbog bačenog prokletstva ostario čim se rodio. O njima se brine mlada bolničarka Marta koja spava gola na zemlji kako bi iz njene utrobe mogla primiti tajne snage… Ovaj roman, po žanrovskom određenju klasični krimić može se isčitavati i kao svojevrsna alegorija mozambičke kulturne i političke povijesti. Stvarni događaji, povijesni okvir u romanu Pod stablom frangipanija, vremensko je razdoblje uzastopnog ratovanja od dvadesetak godina od proglašenja nezavisnosti od portugalske kolonijalne vlasti 1975. godine, preko agresije susjedne Rodezije i građanskog rata dviju političkih stranaka u samom Mozambiku koji je trajao sve do 1992. godine. Na razmeđi sjaja i bijede kulturnog i političkog nasljeđa bivše portugalske kolonije i tegobne svakodnevice jedne od najsiromašnijih zemalja Crnog kontinenta svaki je čovjek nalik frangipaniju, biljke iz roda Apocynaceae, tropskom stabalcu miomirisnih bijelo-žutih i bijelo-ružičastih cvjetova. U trenutku kada izgleda veličanstveno, u punom cvatu, ono počinje gubiti lišće. Na njegovim debeljuškastim, tupastim granama uskoro ostaju samo cvjetovi, da bi na kraju i oni otpali. Biljka izgleda mrtvo, no zapravo hibernira, skupljajući snagu da ponovo zasja.

godine, preko agresije susjedne Rodezije i građanskog rata dviju političkih stranaka u samom Mozambiku koji je trajao sve do 1992. godine. Stvarni događaji, povijesni okvir u romanu Pod stablom frangipanija , vremensko je razdoblje uzastopnog ratovanja od dvadesetak godina od proglašenja nezavisnosti od portugalske kolonijalne vlasti 1975.

Posao dobiva Arcanjo Baleiro, koji ima lov u svojim genima, no proganja ga zagonetna sudbina njegovih bližnjih. 'Lavičina ispovijed' mozambičkog pisca Mije Couta egzotična je priča o svjetovima u kojima se prožimaju mitovi i surova stvarnost, a puška i metak često ... Na hrvatskom su mu, uz Lavičinu ispovijed, objavljene Mjesečarska zemlja i Pod stablom frangipanija, u prijevodu Tanje Tarbuk.

POVEZANE KNJIGE