Bože, zašto sam tako glup

Bože, zašto sam tako glup - Stojčić, Edo | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Stojčić, Edo
DIMENZIJA
11,65 MB
NAZIV DATOTEKE
Bože, zašto sam tako glup.pdf
ISBN
2399200876154

OPIS

Edo Stojčić je prvo novinar, zatim satiričar koji izvrgava ruglu sve što u hrvatskoj svakodnevici zaslužuje biti izvrgnuto ruglu. A zatim je i komediograf čije su drame „Gdje je moj sombrero?“, „Diže li se vama, gospodo?“ i „Antrax“ postavljene na kazališnim daskama, od kojih posljednja i u susjednoj Sloveniji. „Bože, zašto sam tako glup?“ je njegova peta zbirka kolumni iz revije za marketing „Butiga“ (u rubrici Ispod pulta), zajedničkog izdanja riječkog „Novog lista“ i pulskog „Glasa Istre“. Uz sve to uspijeva biti (relativno, sudeći po kolumnama) dobar muž svojoj supruzi, najboljoj na svijetu (još jednoj te vrste) te otac svojoj kćeri. Zbirka kolumni ujedinjena pod naslovom „Bože, zašto sam tako glup?“ je satiričarska suma svih svakodnevnih problema koji su mučili „malog Hrvata“ u razdoblju od 2003. do 2005. godine, uključujući i muku othrvati se porivu da se nekome bude jamac, kao i potrebe supruge da u travnju spali čitav svoj ormar sa svom odjećom koju sadržava, pa i muke seljaka koji su, uplašeni strogim propisima Europske unije, smatrali da će uskoro morati peći rakiju u potaji, kao u doba prohibicije u Americi. Autor progovara sa šanka, s čašom ruci, dok uz njega stoji čitav dijapazon svakodnevnih likova koji se mogu naći za takvim šankovima: kum, prijatelj ovaj i prijatelj onaj; pa čak su i pojačani likom prijatelja psihijatra koji vječno brodi po psihijatrijskim konvencijama. U maniri ponajboljih svjetskih satiričara (nedavno preminuli Kishon, pa i Jaroslav Hašek bi se ponosili Edom Stojčićem!), Stojčić nam reže šnitu socijalnog presjeka hrvatskog društva na samom ulazu u portal 21. stoljeća (umjesto „hrvatskog“, ova rečenica bi dobro podnijela i atribut „tranzicijskog“). Na kraju navodim najvažnije iz knjige: ako želite odgovor na pitanje „Gospođo, kako možete izdržati s tim gulanferom?“, svakako pročitajte zbirku kolumni Ede Stojčića pod naslovom „Bože, zašto sam tako glup?“

Kad su već svi otišli, ostao sam za stolom zadubljen u misli. Nakon nekog vremena podigne glavu prema stropu i upita:Dobro Bože, što si ti žene napravio tako lijepim? Da bi se mogao zaljubiti u njih! - odgovori Bog. Možda je Raspudić glup zato jer ne pravi razliku između polemike i denuncijacije, točnije - zato jer se služi denuncijacijama da bi izbjegao polemiku.

U armiju sam otišao jer prethodni trener Velibor Vasović nije voleo formaciju sa krilnim napadačima, pa sam igrao kao drugi špic. To mi nije odgovaralo i odlučio sam se za odlazak u JNA, nisam želeo da gubim vreme. Već sam ranije tako nešto radio, ali generalno sve što radiš je autorski jer mu daješ svoj pečat.

POVEZANE KNJIGE