Inteligencija – različita gledišta

Inteligencija – različita gledišta - Gardner | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gardner
DIMENZIJA
8,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Inteligencija – različita gledišta.pdf
ISBN
5088543422807

OPIS

Inteligencija u psihološkim istraživanjima desetljećima intenzivno zaokuplja javnost. Gledano s povijesnih pozicija upravo je testiranje inteligencije stvorilo primijenjenu psihologiju, čime je početkom 20. stoljeća mlada eksperimentalna znanost izišla iz uskih laboratorijskih okvira. U knjizi se pokušava odgovoriti na sklop klasičnih pitanja: Kakva je struktura intelekta? Da li se inteligencija nasljeđuje ili je intelektualni razvoj pojedinca pod utjecajem šire društvene okoline u kojoj on odrasta i živi? Kako se inteligencija mijenja tijekom života? Utječe li na nju formalno školovanje? U kojoj mjeri zvanje i radno mjesto utječu na očuvanje intelektualnih potencijala? Postoje li razlike u intelektualnim dometima s obzirom na spol, dob, rasnu, kulturalnu i generacijsku pripadnost? Zašto pitanja o inteligenciji izazivaju toliko žuči i društvenih nesporazuma? Je li u ovom području zabilježen ikakav napredak i uspjeh? Svodi li se sve samo na konstataciju da zanimanje za inteligenciju ne prestaje? Ova se knjiga, s obzirom na dinamizam njezina sadržaja, čita poput romana i ne treba sumnjati da će upravo zbog te svoje kvalitete naći širu čitalačku publiku. Teorija o strukturi ljudskog intelekta Howarda Gardnera neposredna je preteča konceptualizacije emocionalne inteligencije.

Kritika kako je «emocionalna inteligencija» kontradikcija u sebi, razmatrana je u okviru poglavlja 2.1. Inteligencija; različita gledišta, Naklada Slap, Jastrebarsko 3.studenog 3. Biološke osnove psihičkih procesa; prikaz triju znanstvenih studija Hock, R.R.

Bibliographic information. Title: Inteligencija: različita gledišta INTELIGENCIJA RAZLIČITA GLEDIŠTA.

POVEZANE KNJIGE