Corpus Hermeticum

Corpus Hermeticum - Trismegistos, Hermes | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Trismegistos, Hermes
DIMENZIJA
3,54 MB
NAZIV DATOTEKE
Corpus Hermeticum.pdf
ISBN
3308198371124

OPIS

Corpus Hermeticum je zbirka sedamnaest kratkih filozofskih rasprava koje su pisane na grčkom jeziku i različite su duljine. Za ove kodekse, u vremenu od antike pa do početka 17. stoljeća, smatralo se da su prijevod drevne egipatske mudrosti, to jest učenja Hermesa Trismegistosa, »Triput Velikog Hermesa«. Thoth je grčki Hermes, Hermes Trismegistos. Nazivan je imenima Tajanstveni, Nepoznati. On je kozmičko božanstvo, ali i ono koje se nalazi u srcima ljudi. Thotha su Grci fonetski nazivali Tehuti, oblik starog egipatskog imena Djehuti. Izražavajući Tehutijevu veličinu, egipatski bi pisari često uz njegovo ime nadodavali ukrasni pridjev Ao, Ao, Ao, što znaci Veliki, Veliki, Veliki, to jest Najveći.

To su rasprave koje Hermes Trismegistos vodi sa svojim učenicima Tatom, Amonom i Asklepijem. U njima se raspravlja o Bogu, o tome kako je stvoren svijet, kako je nastao čovjek. The Corpus Hermeticum is an important part of Gnosticism, Theosophy, and in many other esoteric systems, so this book is a central piece for many groups of people.

Corpus Hermeticum čini četrnaest, odnosno osamnaest rasprava, ovisno o tome kako se grupiraju pojedini fra­gmenti. To su rasprave koje Hermes Trismegistos vodi sa svojim učenicima Tatom, Amonom i Asklepijem.

POVEZANE KNJIGE