Makroekonomija

Makroekonomija - Blanchard, Olivier | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Blanchard, Olivier
DIMENZIJA
8,37 MB
NAZIV DATOTEKE
Makroekonomija.pdf
ISBN
1888708618672

OPIS

NAJPOZNATIJI SVJETSKI UDŽBENIK IZ MAKROEKONOMIJE! Profesor na Massachusetts Institute of Technology, Olivier Blanchard ovom je knjigom u potpunosti ispunio svoje ciljeve: približiti čitatelju najnovija makroekonomska zbivanja i cjelovit uvid u makroekonomiju. Blanchard je svojim pristupom makroekonomiji, kao i kvalitetom i stilom pisanja, osvojio američke i europske fakultete i poslovne škole te Makroekonomija slovi kao vrhunski udžbenik za obrazovanje na svom području. Nemoguće je pratiti svjetska ekonomska zbivanja bez detaljnog poznavanja gradiva ovog udžbenika. Kratki sadržaj: Analiza makroekonomskog stanja u SADu,EU i Japanu Tržište dobara i fi nancijska tržišta, IS-LM model (kratkoročni aspekt) Tržište rada, AS-AD model, stopa nezaposlenosti, Phillipsova krivulja,inflacija (srednjoročni aspekt) Rast, štednja, kapital i proizvodnja,tehnološki napredak (dugoročni aspekt) Očekivanja, otvoreno gospodarstvo, poremećaji Državna monetarna i fi skalna politika,neizvjesnost i očekivanja Makroekonomske teorije i rasprave Dodaci: uvod u račune nacionalnog dohotka i proizvodnje, matematički podsjetnik, uvod u ekonometriju, pojmovnik, kazalo Olivier Blanchard je profesor ekonom?e na MIT-ju kao i voditelj Odjela za ekonom?u na tom fakultetu. Često je bio nagrađivan kao najbolji predavač ekonomskih znanosti. Istraživao je mnoga makroekonomska područja: od efekata fiskalne politike, uloge očekivanja, kontrole c?ena, špekulac?a, do nezaposlenosti u Zapadnoj Europi te proces tranzicije u Istočnoj Europi. Član je National Bureau of Economic Research, Econometric Society, American Academy of Arts and Sciences, kao i French Council of Economic Advisers.

prvi kolokvij nosi 30% ocjene 2. drugi kolokvij nosi 30% ocjene 3.

najnovije; najčitanije; Vuković: Ako opet proglase pobjedu nad koronom, godinama ćemo osjećati posljedice. EKONOMIST i poduzetnik Vuk Vuković dao je veliki intervju za portal The Conservative.

POVEZANE KNJIGE