Makroekonomija

Makroekonomija - Blanchard, Olivier | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Blanchard, Olivier
DIMENZIJA
3,94 MB
NAZIV DATOTEKE
Makroekonomija.pdf
ISBN
7514881520707

OPIS

NAJPOZNATIJI SVJETSKI UDŽBENIK IZ MAKROEKONOMIJE! Profesor na Massachusetts Institute of Technology, Olivier Blanchard ovom je knjigom u potpunosti ispunio svoje ciljeve: približiti čitatelju najnovija makroekonomska zbivanja i cjelovit uvid u makroekonomiju. Blanchard je svojim pristupom makroekonomiji, kao i kvalitetom i stilom pisanja, osvojio američke i europske fakultete i poslovne škole te Makroekonomija slovi kao vrhunski udžbenik za obrazovanje na svom području. Nemoguće je pratiti svjetska ekonomska zbivanja bez detaljnog poznavanja gradiva ovog udžbenika. Kratki sadržaj: Analiza makroekonomskog stanja u SADu,EU i Japanu Tržište dobara i fi nancijska tržišta, IS-LM model (kratkoročni aspekt) Tržište rada, AS-AD model, stopa nezaposlenosti, Phillipsova krivulja,inflacija (srednjoročni aspekt) Rast, štednja, kapital i proizvodnja,tehnološki napredak (dugoročni aspekt) Očekivanja, otvoreno gospodarstvo, poremećaji Državna monetarna i fi skalna politika,neizvjesnost i očekivanja Makroekonomske teorije i rasprave Dodaci: uvod u račune nacionalnog dohotka i proizvodnje, matematički podsjetnik, uvod u ekonometriju, pojmovnik, kazalo Olivier Blanchard je profesor ekonom?e na MIT-ju kao i voditelj Odjela za ekonom?u na tom fakultetu. Često je bio nagrađivan kao najbolji predavač ekonomskih znanosti. Istraživao je mnoga makroekonomska područja: od efekata fiskalne politike, uloge očekivanja, kontrole c?ena, špekulac?a, do nezaposlenosti u Zapadnoj Europi te proces tranzicije u Istočnoj Europi. Član je National Bureau of Economic Research, Econometric Society, American Academy of Arts and Sciences, kao i French Council of Economic Advisers.

Stopa rasta nominalnog BDP per capita Predstavljamo Vam Makroekonomiju - treći udžbenik istog autora iz serije sveučilišnih udžbenika s područja ekonomije. Knjiga nudi sintetiziran i bogat pristup tematici makroekonomije, od pojmovnog i teorijskog određenja, preko metodologije istraživanja i Makroekonomija se ne bavi čistim „teoretiziranjem".

Makroekonomija proučava gospodarstvo na razini fenomena kao što su promjene u nezaposlenosti, nacionalnom dohodaku, bruto domaćem proizvodu (BDP), rastu privrede, razini cijena (inflacije) i ostalim pokazateljima. makroekonomija (makro- + ekonomija), dio ekon. znanosti koji nastoji oblikovati cjelovitu sliku ukupnoga gospodarstva neke zemlje agregiranjem pojedinih djelovanja gosp.

POVEZANE KNJIGE