U sjeni FAK-a

U sjeni FAK-a - Visković, Velimir | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Visković, Velimir
DIMENZIJA
3,32 MB
NAZIV DATOTEKE
U sjeni FAK-a.pdf
ISBN
5895162322125

OPIS

Knjiga o fenomenu koji je unio pomutnju u hrvatski književni život”U sjeni FAK-a”, knjiga koja nudi pogled na petogodišnju kritičarsku praksu Velimira Viskovića, pouzdan je književnokritički vodič kroz domaću književnost, a posredno i društvenopolitički kontekst, uoči i tijekom milenijske smjene. Visković polazi od, po mnogo čemu, provokativne teze, da je prije svih FAK smijenio najprije jedan poetički koncept, uveo većim dijelom pozitivnu buku oko književnosti, a manjim pomutnju u književni život, da bi se također bučno i mišićavo samoukinuo. Također, po njemu se ostatak domaće književnosti toga razdoblja događa u sjeni fakovskog fenomena. Kad govori o estradizaciji, medijskoj manipulaciji ili samodopadnosti pisaca okupljenih oko FAK-a, ponajvećma o njihovu ekskluzivnom klubu, to izriče bez prenemaganja i bez zazivanja pomoćnih babica. Kontroverzno i s ironijskom zadrškom on će – mimo prigodničarskih, još manje kroničarskih poriva – ne odričući mu pritom literarne zasluge, polemički progovoriti o nekim njegovim strukturnim grijesima odnosno neliterarnim kriterijima. Velimir Visković ovom knjigom ponovno potvrđuje ugled koji ima u našoj književnoj javnosti. Pišući tako da nedvosmisleno i bez krzmanja spusti ili podigne palac na život knjige, Visković se legitimira kao intrigantan i suptilan procjenitelj književnih šteta i postignuća. I kad se ne slažemo s njegovim ukusom.

Hrvatska književna enciklopedija (dva sveska, slova A - MAR), Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2010. Glavni urednik Velimir Visković. Naručite u VBZ online knjižari poznati naslov Rat za enciklopediju autora Visković, Velimir.

Knjiga potpuno nova, još u zaštitnoj foliji - stanje je vidljivo na slikama. Broj ostalih dijelova koji nisu prikazani: 53. Uobičajeni izrazi i fraze.

POVEZANE KNJIGE