Otvorena pisma

Otvorena pisma - Matvejević, Predrag | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matvejević, Predrag
DIMENZIJA
4,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Otvorena pisma.pdf
ISBN
9883947206022

OPIS

Vrijednost ovih pisama je u njihovu spoju nesreće i utopije. J-B. Michel – Le Nouvel observateur Ova su pisma pisana u futuru.Renaud Ego – Les lettres françaisesOvo nas djelo povezuje s tradicijom epistolaranog romana… Ono je moderna replika Don Quijotea. J..M. Palmier – Le monde diplomatique U ovoj je knjizi istodobno humano i književno svjedočenje, smiona obrana slobode i duboki kozmopolitski osjećaj, kojem je strano svako nacionalno zatvaranje. Claudio Magris – Corriere della seraPitanje kojem književnom rodu pripada ovakvo djelo posve je sekundarno: važno je da je ono istinska književnost… Ismail Kadare – FNAC, Pariz Kako se vratiti razumu? Predrag Matvejević, Hrvat iz Mostara, postavlja takva beskrajna pitanja. Nicole Zand – Le Monde Knjiga dvjestotinjak pisama poznatog hrvatskog književnika i publicista koje je uputio na adrese tadašnjih književnih i političkih moćnika ili organizacija, doslovni je reprint samizdata iz 1986. godine (u to vrijeme karakteriziran kao “šund i pornografija”). Pisma predstavljaju svjedočenje jednog vremena, promoviraju nesputano i slobodno iznošenje mišljenja, ali prije svega brane pravo na govor – što je autora dovelo na glas “kultnog” pisca. Obzirom da su mnogi od onih o kojima piše danas mrtvi (fizički, moralno ili politički) ova knjiga oblikuje jedinstveni dokument vremena sa stajališta uvjerenog ljevičara.

u otvorenom pismu objavljenom u Vjesniku obrušio i na potpisnike Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika koje je usporedio s teroristima i javno pozvao tužiteljstvo na pokretanje kaznenih postupaka protiv potpisnika. "Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna tzv. 'otvorena pisma, s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda. ČOVJEK KOJI VOLI DA '' OTVORENA PISMA'' PIŠE.

Tako se još davne 1967. u otvorenom pismu objavljenom u Vjesniku obrušio i na potpisnike Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika koje je usporedio s teroristima i javno pozvao tužiteljstvo na pokretanje kaznenih postupaka protiv potpisnika. Posljedica toga jest da vrata svih soba moraju biti otvorena 24 sata tako da bi osoblje moglo čuti zapomaganja "Sestro, sestro!" ovisno o tome što bi tko od pacijenata trebao.

POVEZANE KNJIGE