Historijska čitanka 1

Historijska čitanka 1 - Jergović, Miljenko | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jergović, Miljenko
DIMENZIJA
12,50 MB
NAZIV DATOTEKE
Historijska čitanka 1.pdf
ISBN
3174690502016

OPIS

Kultna knjiga Miljenka Jergovića – subjektivna povijest jednog vremena, zemlje i grada… Ova knjiga ne govori o stvarnim događajima, nego o sjećanju na stvarne događaje i o strategiji zaboravljanja. U njoj postoje krivo zapamćena imena i godine, neki su gradovi postali drugim gradovima, a s novčanica su nestala lica zeničkih topioničara i pojavila se lica husinskih rudara. Vjerojatno postoji neko pravilo prema kojem čovjek pamti i zaboravlja, ali budući da su priče o sjećanju obično historija ili fikcija, izbjegavamo misliti o takvim pravilima. Historijska čitanka nije ni historija, ni fikcija, nego je popis onoga što još uvijek postoji kao inventar jedne posve subjektivne povijesti grada, zemlje i vremena. Kao i svaki popis, tako bi i ovaj trebao težiti preciznosti. On ništa ne uljepšava, ne obrađuje i ne osmišljava, nego nabraja, sve dok ima što nabrajati. U njemu ima ponavljanja, i onih emocija kojih bi se sramila svaka ozbiljna priča o vremenu, ali ih se ne srame porodični albumi s fotografijama. Historijska čitanka zapravo je porodični album jer se čovjek uvijek familijarizira s ljudima u vremenu koje je prošlo i koje si želi objasniti.

odina je 1982. Navikli smo se već da je Tito mrtav; školske ekskurzije odlaze u posjetu Kući cvijeća, prilika je to za prva velika muška pijanstva u vozu za Beograd i velike, ali po svoj prilici izmišljene ljubavne priče iz kušet-kola.

Ova knjiga ne govori o stvarnim događajima, nego o sjećanju na stvarne događaje i o strategiji zaboravljanja. miljenko jergović HISTORIJSKA ČITANKA 1. Vaša košarica je prazna.

POVEZANE KNJIGE