Potkovani golubovi

Potkovani golubovi - Perviz, Izet | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Perviz, Izet
DIMENZIJA
4,38 MB
NAZIV DATOTEKE
Potkovani golubovi.pdf
ISBN
3831330651202

OPIS

Priča o srpskoj obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimku koji je iz privatne mjesne videoteke dospio na televiziju”Potkovani golubovi”, roman bosanskohercegovačkog pripovjedača Izeta Perviza (1969.), uznemirujuća je, pa i brutalna, priča inspirirana ratom u BiH. Prije svega, to je anamneza jedne srpske obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimku koji je iz privatne mjesne videoteke dospio na televiziju. Moralnu dramu, koju protagonisti doživljavaju na različite načine, pisac podcrtava promjenama pripovjedačke perspektive i čestim unutarnjim monolozima. Lomovi koje prolaze protagonisti njegove priče, otkrivajući istine o svojim bližnjima, slike jednog krvavoga vremena koje kao zloguki svjedok suspendira tzv. civilnu stvarnost i duhovi mrtvih o koje se sapliću živi, pritom gubeći svoje živote – jezivo svjedoče o ratovima i ljudima u njima, o licu zločina i njegovu mirnodopskom naličju. Laž i istina u ovom su romanu u tako bolnom savezu da se Perviz njime, bez sumnje, promeće u jednog od najdarovitijih literarnih ovjerovatelja bosanske ratne zbilje. Ruka pisca ovoga teksta, istodobno klasičnog i modernog, teško da kad zadrhti, i čitatelj osjeća da njegova literarna rekonstrukcija stvarnog zločina plijeni mnogim vrlinama. Vrlinama, naime, koje malo tko, u zanatskom smislu, iz njegove generacije uopće ima na umu, a kamoli da ih je poželio usvojiti.

Prije svega to je anmneza jedne srpske obitelji čiji je član bio srebrenički egzekutor, otkriven na snimku koji je iz privatne mjesne videoteke dospio na televiziju. - Mladi golubovi neće imati onu sjajnu zelenu i ljubičastu boju oko vrata, a boja na početku kljuna im neće biti bjelkasta kao kod odraslih, već sivo-roza. Nikad ne znate, kada gledate goluba koji sjedi na prozoru ili na klupi u parku, možda se radi o mladunčetu - rekao je stručnjak Brian Waas. IZJAVA O KORIŠTENJU COOKIE DATOTEKA ZA KORISNIKE.

Proširenost ovisi i o godišnjem dobu. Golubovi (lat. Columbidae) su porodica ptica iz reda golupčarki (Columbiformes).

POVEZANE KNJIGE