Igra staklenim perlama

Igra staklenim perlama - Hesse, Hermann | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hesse, Hermann
DIMENZIJA
11,66 MB
NAZIV DATOTEKE
Igra staklenim perlama.pdf
ISBN
8934666462062

OPIS

Igra staklenim perlama često se tumači kao tvorevina u tradiciji književnih utopija i njemačkoga razvojnog romana. To djelo, međutim, nije u potpunosti ni jedno ni drugo. Entwicklungsroman, od Goetheova Wilhelma Meistera do Mannove Čarobne igre, usredotočuje se na životna iskustva lika koji je osmišljen u duhu individualizma. Njegova je biografska putanja zamišljena tako da dodiruje što šire područje ljudske empirije: društvene, erotičke, znanstvene, umjetničke. Životopis Hesseova junaka Josefa Knechta, međutim, temelji se na razmjerno uskom izboru iz zaliha iskustva. Umjesto raznolikosti u uspjesima, sukobima, dvojbama i razrješenjima, ovdje uvelike vlada miran životni tijek, usmjeren ispočetka na dokučiv cilj. Stoga Hesseovo djelo zanemaruje živost zbivanja (koja se i u mnogim modernim romanima pojavljuje kao relikt tradicionalnog oblika intrige) u korist tekstualnog ustroja, koji opisima i razgovorima pridodaje obilje esejističkih razmatranja. Igra je lirski spomenik čovjeku koji misli i živi u kategorijama igre, a ne u kategorijama suvremenog komercijaliziranog svijeta.

Facebook omogućuje dijeljenje sadržaja sa... Roman "Igra staklenim perlama" objavljen 1943. godine, najveće je, gotovo pa životno djelo Hermanna Hessea koje je pisao gotovo 12 godina.Smatra se da je Hesse ponajviše zbog njega zaslužio Nobelovu nagradu, koja mu je dodijeljena 1946.

C0NSIGLIERI Buduća legenda. Poruka ... Igra staklenim perlama Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE