Azteci

Azteci - Soustelle, Jacques | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Soustelle, Jacques
DIMENZIJA
6,57 MB
NAZIV DATOTEKE
Azteci.pdf
ISBN
7857813454260

OPIS

Azteci su bili zadnje od sedam barbarskih plemena Chichimeka, tek malena skupina koja je do 12. stoljeća bila potpuno nepoznata u drevnom Meksiku. Narod čije lice nitko nije poznavao lutao je više od sto godina. Prezireni od svih. Azteci su sa sobom nosili samo malu drvenu statuu svoga boga Hu-itzilopochtlija i nesalomljivu volju. I upravo će ih to učiniti veličanstvenim gospodarima Meksika i pretvoriti u civilizaciju koja je preuzela sva vrhunska dostignuća prethodnih kultura, od kozmologije i religije, graditeljstva i književnosti do vrhunskih matematičkih i astronomskih spoznaja utkanih u nevjerojatno precizan Aztečki kalendar. Ali, Azteci su također bili i narod koji je zatvorio krug drevnih meksičkih civilizacija-, stjecajem mnogih neobičnih okolnosti, te smionošću i ogromnom brutalnošću, konkvistador Hernari Cortes 1521. godine osvaja Tenochtitlan, nakon čega se aztečko carstvo urušilo. Zlokobno proročanstvo koje je zaokupljalo aztečkog vladara Montezumu ispunilo se. Završilo je stotinu godina slave naroda Sunca.

2. Oznake činova astečkih ratnika prema Kodeksu Mendoza.

Maje su se klanjali 13 bogova, ni više ni manje, a vjeruje se da taj broj simbolizira jedno kolektivno božanstvo.Na drugoj strani svijeta sljedbenici budizma još slave 13 Buda. Azteci su živjeli na prostoru današnjeg Mexica (isključujući južni dio). Najveći razvitak doživljavaju u 15.

POVEZANE KNJIGE