Inženjeri duše

Inženjeri duše - Westerman, Frank | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Westerman, Frank
DIMENZIJA
5,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Inženjeri duše.pdf
ISBN
5024456966780

OPIS

U Inženjerima duše. Pisci pod Staljinom. (2003.) govori o piscima u Sovjetskom Savezu pod Staljninovom vladavinom, za koju dobiva nekoliko značajnih nizozemskih nagrada. Frank Westermanova nagrađena reportaža je brilijantni prikaz postsovjetske Rusije, te istovremeno napeti žurnalistički krimi o životu sovjetske književne scene i mašinerije moći. Autor kreće u pustolovinu, stazama Staljinovih robova, nesretnika koji su premošćivali rijeke i mora, tj. gradili kanale koji više nikomu ne trebaju ili su iščezli u novostvorenim pustinjama. Pišući priču o gigantskim sovjetskim kanalima, u izvedbi zatvorenika brojnih sovjetskih gulaga, Westerman rekonstruira i sovjetsku, staljinističku, književno-angažiranu scenu. U becketovskoj inscenaciji, koja, na žalost, to nije bila, četerdesetak izabranih sovjetskih književnika sjedi u oktobru 1932. godine u moskovskoj vili Maxima Gorkog i sluša Staljinove upute po pitanju književnosti, jer književnici i nisu ništa drugo do inženjeri duše, odgojitelji, čija je dužnost da literarna djelatnost postane kotačićem mehanizma koji će radničku klasu staviti u pokret. No, nije sve išlo kako je zamišljeno, pa čak 11 književnika završava u arhipelag gulazima, slomljeni fizički i duhovno. S nizozemskog prevela Maja Weikert

Istraživanje iskusnog novinara istraživača i upućenog nizozemskog intelektualca je putovanje kroz ... U becketovskoj inscenaciji, koja, na žalost, to nije bila, četerdesetak izabranih sovjetskih književnika sjedi u oktobru 1932. godine u moskovskoj vili Maxima Gorkog i sluša Staljinove upute po pitanju književnosti, jer književnici i nisu ništa drugo do "inženjeri duše", odgojitelji, čija je dužnost da "literarna djelatnost postane ... S nizozemskog prevela Maja Weikert U Inženjerima duše.

U budizmu (bitan dio teozofskih učenja) isti put je nazvan Zlatni put. Početak priče i život u Kansasu tako označavaju materijalni svijet iz kojeg uvijek započinje duhovno putovanje. Inženjeri duše.

POVEZANE KNJIGE