Inženjeri duše

Inženjeri duše - Westerman, Frank | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Westerman, Frank
DIMENZIJA
12,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Inženjeri duše.pdf
ISBN
3952202162361

OPIS

U Inženjerima duše. Pisci pod Staljinom. (2003.) govori o piscima u Sovjetskom Savezu pod Staljninovom vladavinom, za koju dobiva nekoliko značajnih nizozemskih nagrada. Frank Westermanova nagrađena reportaža je brilijantni prikaz postsovjetske Rusije, te istovremeno napeti žurnalistički krimi o životu sovjetske književne scene i mašinerije moći. Autor kreće u pustolovinu, stazama Staljinovih robova, nesretnika koji su premošćivali rijeke i mora, tj. gradili kanale koji više nikomu ne trebaju ili su iščezli u novostvorenim pustinjama. Pišući priču o gigantskim sovjetskim kanalima, u izvedbi zatvorenika brojnih sovjetskih gulaga, Westerman rekonstruira i sovjetsku, staljinističku, književno-angažiranu scenu. U becketovskoj inscenaciji, koja, na žalost, to nije bila, četerdesetak izabranih sovjetskih književnika sjedi u oktobru 1932. godine u moskovskoj vili Maxima Gorkog i sluša Staljinove upute po pitanju književnosti, jer književnici i nisu ništa drugo do inženjeri duše, odgojitelji, čija je dužnost da literarna djelatnost postane kotačićem mehanizma koji će radničku klasu staviti u pokret. No, nije sve išlo kako je zamišljeno, pa čak 11 književnika završava u arhipelag gulazima, slomljeni fizički i duhovno. S nizozemskog prevela Maja Weikert

Piše se i jedno i drugo. U vojnom rečniku uobičajeno je inžinjerija, inžinjerijski, inžinjerac, a u civilstvu građevinski inženjer, mašinski inženjer, rudarski inženjer, saobraćajni inženjer. Eto, gdje su se rodili "inženjeri duše" (ne "duše" u množini, kako se oduvijek pogrešno navodi), rodili su se, eto, u (tuđoj) vili jedne "žrtve" i ne bi M.

Istraživanje iskusnog novinara istraživača i upućenog nizozemskog intelektualca je putovanje kroz ... Bilo je to u nedelju, nakon otvaranja 60. jubilarnog Sajma knjiga, dok je jesenja magla uveliko gutala prizore na ulici.

POVEZANE KNJIGE