Inženjeri duše

Inženjeri duše - Westerman, Frank | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Westerman, Frank
DIMENZIJA
10,70 MB
NAZIV DATOTEKE
Inženjeri duše.pdf
ISBN
4337660600734

OPIS

U Inženjerima duše. Pisci pod Staljinom. (2003.) govori o piscima u Sovjetskom Savezu pod Staljninovom vladavinom, za koju dobiva nekoliko značajnih nizozemskih nagrada. Frank Westermanova nagrađena reportaža je brilijantni prikaz postsovjetske Rusije, te istovremeno napeti žurnalistički krimi o životu sovjetske književne scene i mašinerije moći. Autor kreće u pustolovinu, stazama Staljinovih robova, nesretnika koji su premošćivali rijeke i mora, tj. gradili kanale koji više nikomu ne trebaju ili su iščezli u novostvorenim pustinjama. Pišući priču o gigantskim sovjetskim kanalima, u izvedbi zatvorenika brojnih sovjetskih gulaga, Westerman rekonstruira i sovjetsku, staljinističku, književno-angažiranu scenu. U becketovskoj inscenaciji, koja, na žalost, to nije bila, četerdesetak izabranih sovjetskih književnika sjedi u oktobru 1932. godine u moskovskoj vili Maxima Gorkog i sluša Staljinove upute po pitanju književnosti, jer književnici i nisu ništa drugo do inženjeri duše, odgojitelji, čija je dužnost da literarna djelatnost postane kotačićem mehanizma koji će radničku klasu staviti u pokret. No, nije sve išlo kako je zamišljeno, pa čak 11 književnika završava u arhipelag gulazima, slomljeni fizički i duhovno. S nizozemskog prevela Maja Weikert

Istraživanje iskusnog novinara i upućenog holandskog intelektualca je putovanje kroz razvaline ... Inženjeri duše (Polovne i antikvarne knjige) Frank Westerman(autor) Izdavač: Durieux, Zagreb Stanje: kao nova. tvrdi povez, zaštitni omot, disidenti u Sovjetskom savezu, 329 stranica, latinica.../DRS.

U totalitarnim društvima je to još lakše, naročito kada svi pisci, slikari, skladatelji i ostali umjetnici u svojim djelima ... Recenzija Bukla. Westerman (1964), Nizozemec, ki je diplomiral na agronomiji z analizo namakalnih sistemov Indijancev v Andih, nato začel pisati prve reportaže, bil tudi na Balkanu, potem pa objavil več literarnih in esejističnih del, že po prvih straneh knjige Inženirji duše (naslov je Stalinova fraza, po kateri naj bi pisatelji, tako kot pravi inženirji, s svojimi stvaritvami ... Inženjeri duše su literarno, arhivsko i putopisno istraživanje o kulturi socijalističkog realizma u Sovjetskom savezu: o književnosti, filmu, propagandnim akcijama, umjetničkim, političkima i privatnim biografijama njihovih protagonista.

POVEZANE KNJIGE