Vrime sve posoli

Vrime sve posoli - Orlić, Drago | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Orlić, Drago
DIMENZIJA
4,2 MB
NAZIV DATOTEKE
Vrime sve posoli.pdf
ISBN
5267923702348

OPIS

Impresivnim kolorima Ede Murtića “Vrime sve posoli” slano je s poetskom mjerom i ukusom.Vrime sve posoli dvojezična je zbirka poezije. Dvojezična utoliko što Drago Orlić istarskoj čakavštini, koja je, za razliku, recimo, od dalmatinske, tvrđa i prepuna talijanizama, unutar iste pjesme, dodaje dionice na hrvatskom književnom standardu. Riječ je, dakako, o ravnopravnom supostojanju dvaju jezičnih, stilskih, kulturoloških, emocijskih i svjetonazorskih razina. Autor je istodobno starinski i moderan u izrazu, čas je njegovo ča milozvučno u jeziku prepunom deminutiva, a čas mu je izraz muškobanjast – opor, sirov, raskalašen i razba-rušen. Premda sljedbenik poetske ideologije koja radi u i na jeziku, Orlić ne zapostavlja ni njegove smisaone funkcije. Naprotiv, često koristeći figure ironije i autoironije, parodije i persiflaže, stihovi koje čitamo u ovoj knjizi odaju mnogolike i bujne rezervoare pjesničke mašte koja nije u vlasti entropije ili kakva zavodničkog tehniciranja znanja i kulture, ali ni puke vještine pri služenju dvama idiomima. U njima ustvari čitamo mjestimice grubo i nefiltrirano poetsko biografiranje autorova osobnog i općeg vremana, mitologizaciju i demitologizaciju svakodnevice očima ogoljena i nepatvorena iskustva života – tijela koje je landralo i tratilo život po svojoj volji i pameti. Lascivnost i karnalnoerotske asocijacije u pjesmama Drage Orlića nisu tek folklorna presvlaka ili poželjna nepoetska punjenja koja bi nas trebala zavesti, nego autentičan glas zrelosti koji još ne želi ostariti. Impresivnim kolorima Ede Murtića “Vrime sve posoli” slano je s poetskom mjerom i ukusom.

149. Njemu baš i nije stalo : nema opravdanja - istina koja će vam pomoći da shvatite muškarce / Greg Behrendt i Liz Tuccillo ; s engleskoga preveo Danijel Međan 2006.

Dvojezična utoliko što je Drago Orlić istarskoj čakavštini, koja je, za razliku, recimo, od dalmatinske, "tvrđa" i prepuna talijanizma, unutar iste pjesme, dodaje dionice na hrvatskom književnom standardu. Iscijelite sami sebe. Pogledaj sve » Mali priručnik za ... Impresivnim kolorima Ede Murtića "Vrime sve posoli" slano je s poetskom mjerom i ukusom.

POVEZANE KNJIGE