Vrime sve posoli

Vrime sve posoli - Orlić, Drago | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Orlić, Drago
DIMENZIJA
9,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Vrime sve posoli.pdf
ISBN
5666548986474

OPIS

Impresivnim kolorima Ede Murtića “Vrime sve posoli” slano je s poetskom mjerom i ukusom.Vrime sve posoli dvojezična je zbirka poezije. Dvojezična utoliko što Drago Orlić istarskoj čakavštini, koja je, za razliku, recimo, od dalmatinske, tvrđa i prepuna talijanizama, unutar iste pjesme, dodaje dionice na hrvatskom književnom standardu. Riječ je, dakako, o ravnopravnom supostojanju dvaju jezičnih, stilskih, kulturoloških, emocijskih i svjetonazorskih razina. Autor je istodobno starinski i moderan u izrazu, čas je njegovo ča milozvučno u jeziku prepunom deminutiva, a čas mu je izraz muškobanjast – opor, sirov, raskalašen i razba-rušen. Premda sljedbenik poetske ideologije koja radi u i na jeziku, Orlić ne zapostavlja ni njegove smisaone funkcije. Naprotiv, često koristeći figure ironije i autoironije, parodije i persiflaže, stihovi koje čitamo u ovoj knjizi odaju mnogolike i bujne rezervoare pjesničke mašte koja nije u vlasti entropije ili kakva zavodničkog tehniciranja znanja i kulture, ali ni puke vještine pri služenju dvama idiomima. U njima ustvari čitamo mjestimice grubo i nefiltrirano poetsko biografiranje autorova osobnog i općeg vremana, mitologizaciju i demitologizaciju svakodnevice očima ogoljena i nepatvorena iskustva života – tijela koje je landralo i tratilo život po svojoj volji i pameti. Lascivnost i karnalnoerotske asocijacije u pjesmama Drage Orlića nisu tek folklorna presvlaka ili poželjna nepoetska punjenja koja bi nas trebala zavesti, nego autentičan glas zrelosti koji još ne želi ostariti. Impresivnim kolorima Ede Murtića “Vrime sve posoli” slano je s poetskom mjerom i ukusom.

Pogledaj sve » Mali priručnik za ... Impresivnim kolorima Ede Murtića "Vrime sve posoli" slano je s poetskom mjerom i ukusom. "Vrime sve posoli" "dvojezična" je zbirka poezije.

Osim Valter Milovan: Stilisti ka upotreba romanizama u Libru od Joba | 81 pjesni kih zbirki sakupio je zbirku istarskih praznovjernih pu kih pri a Štorice od štrig i (2005.), Crna mačka (2006.), Vrime sve posoli (2007.), Reciklaža (2010.), zbirka pjesama i proznih zapisa Ispovijest jednog kinoamatera (2010.) i Patetika depresije (2011.). Njegove su pjesme uvrštene u tri antologije čakavskoga pjesništva. 3.1.2008.

POVEZANE KNJIGE