Arhitektura italijanske renesanse

Arhitektura italijanske renesanse - Murray, Peter | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Murray, Peter
DIMENZIJA
12,95 MB
NAZIV DATOTEKE
Arhitektura italijanske renesanse.pdf
ISBN
3031294544434

OPIS

U pitanju je knjiga vredna pažnje stručne javnosti i studenata arhitekture, koja obrađuje arhitektonska dešavanja u rasponu od šest vekova – počinjući romanikom i gotikom, i završavajući se manirizmom. Koncepcijski zamišljena kao istorijski, društveni, kulturni i umetnički pregled, ova knjiga se bavi stilskim problemima u arhitekturi, kritički i utemeljeno sagledavajući značajne građevine pojedinih epoha i njihove uticajne stvaraoce. Po prvi put prevedena na srpski jezik, u izdanju “Građevinske knjige”, Arhitektura italijanske renesanse predstavlja uspešan pokušaj sintetizacije velikog razdoblja u istoriji arhitekture.Metodološki obradivši period pre renesanse u Italiji, Piter Marej je u velikoj meri obratio pažnju na uzročno-posledične veze dešavanja u istoriji i umetnosti, na osnovu čega je stvorio homogenu i logičku celinu. Autor je u ovom, trećem izdanju, naročitu pažnju posvetio bibliografiji, koja je ispravljena i predstavljena u celosti, zbog velikog interesovanja za italijansku arhitekturu od pre četiri decenije (1963), kada je knjiga prvi put i izdata.

Bio je slikar, vajar, astronom, arhitekta, pronalazač; napravio je podmornicu, skafander, bušilicu, izradio je nacrte za helikopter (slika ispod) i tenk. ARHITEKTURA ITALIJANSKE RENESANSE . ENTERIJER I UNUTRAŠNJI DEKOR .

Kasnije (1550—1600), u Poljsku prodiru holandski uticaji. Predstavnici rane renesanse u Italiji su: Mazačo, Donatelo, Filipo Bruneleski itd. Visoka renesansa Tokom 16.

POVEZANE KNJIGE