Levijatan

Levijatan - Auster, Paul | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Auster, Paul
DIMENZIJA
3,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Levijatan.pdf
ISBN
1753287825082

OPIS

Klasični krimić s pričom koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna! Novo čitanje slavnog Austerovog romana ”Levijatan”, prvi puta objavljenog još prije petnaest godina, fascinira ponajprije snažnom proročkom dimenzijom. Jer sasvim je sigurno da u novijoj američkoj književnosti ne postoji roman koji bi bolje opisao mehanizme američke politike, koja neumitno na sebe privlači sjeme terorizma. Glavni Austerov romaneskni lik je Benjamin Sachs koji knjige zamjenjuje eksplozivom. Auster, naravno, svog junaka ne zamišlja kao avionskog bombaša (to je 1994. napravio Tom Clancy u romanu ”Izvršene naredbe!”) Posve neslučajno, druga romaneskna linija bavi se seksom koji postaje jedina stvarna dominanta američkog društva. Bilo kakav pokušaj da muškarac i žena žive zajedno je nemoguć, pogotovo unutar obitelji, koja unatoč svemu, institucionalno izumire, što je samo simptom svijeta kojim vlada opća ispraznost i izgubljenost, a čiji se likovi upuštaju u ljubavi unaprijed osuđene na propast, kao i u mnoštvo promiskuitetnih veza u potrazi za kratkoročnim bijegom od užasa koji ih okružuje. Kao i u svojim drugim romanima, u ”Levijatanu” je Paul Auster ponovno ispremiješao fikciju i fakciju, stvarne događaje je umotao u celofan izmaštanih života, a realne likove doveo u situaciju da oblikuju sudbine izmišljenih ljudi. Još spretnije koristi tragove stvarnosti kako bi ispričao jednu priču koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna. Auster je svoj Levijatan umotao u celofan klasične kriminalističke priče, no ovaj je roman ponajprije velika metafora o čudovišnom, tragičnom društvu koje neumitno propada.

(43) zbog uvredljivog komentara na račun Pavla Bihalija, članovi pokreta "Levijatan" nastavili su svoje bahato, nasilničko ponašanje. Grupa "Levijatan" uspela je da za samo nekoliko godina od navodnih zaštitnika ugroženih životinja postane ozloglošena grupa bandita koja deli pravdu širom Srbije. Odgovor: Levijatan je neka vrsta velikog vodenog bića.

Upravo takva fotografija, na kojoj poziraju šestorica istetoviranih mladića u majicama sa oznakom "Levijatan" i fantomkama preko glava je glavno obeležje njihove Fejsbuk stranice. Levijatan nije ni roman akcije ni realističan prikaz vanjske objektivne stvarnosti, na što upućuje i njegova izlomljena kompozicija i fabula; to je drama savjesti koja tretira problem zla u mnogovrsnim njegovim aspektima.' (iz pogovora knjizi) Radnja romana smještena je u dva susjedna provincijska, francuska gradića, a Green svoje likove ... Levijatan - Najnovije vesti iz Srbije - Online vesti, novosti: Srbija Danas. Levijatan je biblijska morska neman koja je dosad najčešće iskrsavala u hororima, no u istoimenom filmu velike ruske redateljske zvijezde Andreja Zvjaginceva (dobitnik Zlatnog lava u Veneciji za svoj prvijenac "Povratak") ima dvostruko značenje: najprije je to u doslovnom smislu kostur golemog kita na obali koji simbolizira očaj i beznađe - kraj njega se u dva navrata zatekne netko ... Presretanjem i prebijanjem Beograđanina M. B.

POVEZANE KNJIGE