Levijatan

Levijatan - Auster, Paul | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Auster, Paul
DIMENZIJA
9,97 MB
NAZIV DATOTEKE
Levijatan.pdf
ISBN
6235603135724

OPIS

Klasični krimić s pričom koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna! Novo čitanje slavnog Austerovog romana ”Levijatan”, prvi puta objavljenog još prije petnaest godina, fascinira ponajprije snažnom proročkom dimenzijom. Jer sasvim je sigurno da u novijoj američkoj književnosti ne postoji roman koji bi bolje opisao mehanizme američke politike, koja neumitno na sebe privlači sjeme terorizma. Glavni Austerov romaneskni lik je Benjamin Sachs koji knjige zamjenjuje eksplozivom. Auster, naravno, svog junaka ne zamišlja kao avionskog bombaša (to je 1994. napravio Tom Clancy u romanu ”Izvršene naredbe!”) Posve neslučajno, druga romaneskna linija bavi se seksom koji postaje jedina stvarna dominanta američkog društva. Bilo kakav pokušaj da muškarac i žena žive zajedno je nemoguć, pogotovo unutar obitelji, koja unatoč svemu, institucionalno izumire, što je samo simptom svijeta kojim vlada opća ispraznost i izgubljenost, a čiji se likovi upuštaju u ljubavi unaprijed osuđene na propast, kao i u mnoštvo promiskuitetnih veza u potrazi za kratkoročnim bijegom od užasa koji ih okružuje. Kao i u svojim drugim romanima, u ”Levijatanu” je Paul Auster ponovno ispremiješao fikciju i fakciju, stvarne događaje je umotao u celofan izmaštanih života, a realne likove doveo u situaciju da oblikuju sudbine izmišljenih ljudi. Još spretnije koristi tragove stvarnosti kako bi ispričao jednu priču koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna. Auster je svoj Levijatan umotao u celofan klasične kriminalističke priče, no ovaj je roman ponajprije velika metafora o čudovišnom, tragičnom društvu koje neumitno propada.

Jedno je kad država osigura veliku i izdašnu pomoć stradalima u potresu, to je nešto zbog čega država postoji. Potpuno je drugo ako imamo mjere uvedene zbog spašavanja života, ali nam nitko ne objašnjava kako je moguće da su Belgija i Slovenija, zemlje s dugim i strogim mjerama, najgore na svijetu po ... levijatan support dinarski račun : 190-16980-69 devizni račun : rs35190007090000004725 fondacija pokret levijatan makedonska 21 11000, beograd swift: jmbnrsbg jubmes banka ad swift: bcititmm ... Rasistički ljubitelji životinja iz Levijatana izlaze na izbore u Srbiji.

godine kada su ga pokrenuli tadašnji studenti politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Časopis je omogućio studentima da javno objavljuju svoje stručne radove i eseje iz područja politologije, ali i drugih društvo-humanističkih znanstvenih polja. Split Uznemirujuća snimka Brutalno zlostavljanje mačića u Splitu: maloljetnik životinjicu šutirao kao da je lopta Piše PSD Na Facebook stranici Pokreta Levijatan objavljena je snimka na kojoj dva maloljetnika zlostavljaju mačića.

POVEZANE KNJIGE