Dževdet-beg i sinovi

Dževdet-beg i sinovi - Pamuk, Orhan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pamuk, Orhan
DIMENZIJA
11,88 MB
NAZIV DATOTEKE
Dževdet-beg i sinovi.pdf
ISBN
3403521216307

OPIS

I rukav noćne košulje, i moja leđa… I cijeli razred… I čaršafi… Uf, sve je sasvim mokro! Sve je mokro i probudio sam se, promrmlja Dževdet-beg. Da, sve je bilo potpuno mokro kao u snu koji je upravo sanjao. Gunđajući, okrenuo se u krevetu, sjetio se sna i uplašio se. U snu je sjedio ispred učitelja u školi na Kuli. Podigao je glavu sa vlažnog jastuka i pridigao se. Da, sjedili smo ispred učitelja. Sva škola poplavljena, voda do koljena, promrmljao je, Zašto smo poplavljeni? Zato što je krov prokišnjavao. Slana voda, koja je tekla kroz tavan, slivala mi se preko čela i grudi i prostirala po prostoriji, a učitelj je, svojim štapom, cijelom razredu pokazivao na mene: Sve je to zbog ovog Dževđeta, govorio je. Naježio se kad mu pred očima oživjela slika učitelja koji štapom pokazuje na njega, a svi u rezredu se okreću i, ponižavajući ga, optuživački ga gledaju, a najviše ga je ponizio njegov dvije godine stariji brat. Ali, učitelj, koji je, ne trepnuvši, u jednom dahu cijeli razred proveo kroz falaku i tako ošamario jednog dječaka da ga je onesvijestio, nikako da dođe do njega i kazni ga zbog vode koja je tekla sa tavana. Bio sam drukčiji od ostalih, bio sam sam, mene je trebalo poniziti, mislio je Dževdet-beg. Ali, niko nije imao hrabrosti prići i dotaći me, a voda je nezaustavljivo plavila školu.Užasni san u jednom trenu postade samo vesela i prijatna uspomena. Bio sam nešto posebno, bio sam sam, ali me nisu mogli kazniti. Ustao je prisjećajući se da se, u trenu, popeo na krov i porazbijao crjepove.

... „Završio sam svoj prvi roman, Dževdet-beg i njegovi sinovi, ruke su mi se tresle dok sam prekucani rukopis još neobjavljenog romana pružao ocu da ga on pročita i kaže svoje mišljenje. To mi nije bilo lako, jer sam verovao u njegov ukus i intelekt: bilo mi je veoma važno njegovo mišljenje jer se on, za razliku od moje majke, nije protivio mojoj želji da postanem pisac. Knjiga je čvrsta romaneskna saga-tvrđava o tri generacije jedne imućne istanbulske porodice, u vremenskom rasponu od 1908.

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . MARC zapis - ID: 7372 ... Cansu Dere u seriji "Dževdet-beg i sinovi" Prema pisanju turskih portala scenaristi hit serija ´Kad lišće pada´, ´Strasti Orijenta´, i ´Izgubljena čast´, Ece Yorenc i Melek Gencoglu, u planu imaju novi scenarij prema romanu autora Orhana Pamuka ´Dževdet-beg i sinovi ´ (Cevdet Bey ve Oğulları). Dževdet-beg pođe prema kuhinji razmišljajući o tome da će teško odo¬ljeti hunkarbegendiji, a, s druge strane, ovoj ženi.

POVEZANE KNJIGE