Priče iz davnine

Priče iz davnine - Brlić Mažuranić, Ivana | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brlić Mažuranić, Ivana
DIMENZIJA
10,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Priče iz davnine.pdf
ISBN
7856425294719

OPIS

Prvo je Šegrtom Hlapićem osvojila domovinu, a onda Pričama iz davnine i svijet. U tome su joj pomagali i slikari, jer je Ivani bilo silno važno da joj likovi dobiju prepoznatljiv izgled. Nema iole važnije slikarice ili slikara koji se nije okušao u ilustracijama ovih dviju slavnih knjiga. No, sve do danas nije se znalo da je među prvima bio i šesnaestogodišnji Krsto Hegedušić. Njegova nepoznata crtanka napokon se objavljuje nakon sto godina zaborava i sto godina prvoga izdanja najpopularnije hrvatske knjige.

Izvori ... Njezina najpoznatija zbirka bajki su Priče iz davnine kojima postiže ne samo nacionalni nego i zavidan međunarodni uspjeh (Zima, 2001:9). Za razliku od narodne priče, u Pričama iz davnine ostvarenje etičkih ideala glavnih junaka nije ovisno o njihovu junaštvu i lukavosti.

godine u Engleskoj izašao prijevod njezine knjige Priče iz davnine pod naslovom Croatian Tales of Long Ago, o njemu je pisano u tridesetak uglednih engleskih revija i časopisa, "Daily Dispatch naziva Ivanu Brlić-Mažuranić hrvatskim Andersenom, a Church Times kaže da priče izražavaju etički genij Hrvata koji će očarati ... Priče iz davnine su zbirka pripovjedaka autorice Ivane Brlić-Mažurani ... Cvijeta Job, a slika za bajku Šuma Striborova koja prikazuje domaće našla se na poštanskoj marci Republike Hrvatske iz 1997.

POVEZANE KNJIGE