Modeli pouzdanosti, raspoloživosti i rizika u elektroenerget. sustavu 1.dio

Modeli pouzdanosti, raspoloživosti i rizika u elektroenerget. sustavu 1.dio - Mikuličić, Vladimir | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mikuličić, Vladimir
DIMENZIJA
11,18 MB
NAZIV DATOTEKE
Modeli pouzdanosti, raspoloživosti i rizika u elektroenerget. sustavu 1.dio.pdf
ISBN
9333828609909

OPIS

Udžbenik je namijenjen studentima smjera Elektroenergetike Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, ali i inženjerima koji se u svojoj praksi susreću s problemima pouzdanosti, raspoloživosti, sigurnosti i rizika. Podijeljen je u dva dijela: u prvom se razmatraju analitičke metode proračuna pouzdanosti i raspoloživosti, dok je drugi dio posvećen metodama analize rizika i upravljanja rizikom.Pouzdanost je, uz funkcionalnost i ekonomičnost, osnovni zahtjev koji mora zadovoljiti svaki tehnički uređaj. Danas su bitno usavršeni alati koje inženjeri imaju na raspolaganju kod projektiranja. Razrađene matematičke metode i numerički postupci omogućavaju simuliranje koje pokazuje širok spektar mogućih uvjeta rada. Time nije ni u kojem pogledu smanjena važnost intuicije i iskustva u traženju rješenja. Naprotiv, mogućnosti eksperimentiranja na računalu ili kod slaganja modula stavljaju upravo kreativnost u prvi plan. U ovom udžbeniku veliko je značenje dano točnom definiranju temeljnih pojmova teorije pouzdanosti. Autor pažljivo bira nazivlje prema krilatici Qui bene distinguit, bene docet. Termini su ilustrirani karakterističnim primjerima i opširnim opisima. Na taj način smisao pojedinih postupaka postaje razumljiv, iako je neophodna matematička formulacija, u pravilu, vrlo složena. Ovakav je udžbenik odavno potreban studentima koji se u predmet tek uvode, ali i stručnjacima koji se tim predmetom bave godinama.

a) geometrijska sličnost Geometrijska sličnost označava sličnost oblika. Dva toka su geometrijski slična ako za sve Ovo web sjedište koristi tehnologiju "kolačića" (eng.

Rezultati analize pouzdanosti ukazuju na značajnu različitost rezultata ovisno o... modeli u kojima se simulira opstrujavanje zraka se nazivaju aerodinamički modeli. 2.2.1 Uvjeti sličnosti Postoje tri uvjeta sličnosti: geometrijski, kinematski i dinamički.

POVEZANE KNJIGE