Patrola na cesti

Patrola na cesti - Pavičić, Jurica | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavičić, Jurica
DIMENZIJA
4,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Patrola na cesti.pdf
ISBN
2564580816885

OPIS

Dalmacija viđena kao nikada do sada u novoj knjizi poznatog novinara i pisca. Južnjačka gotika na mediteranski način – jedan sasvim novi žanr! ”Patrola na cesti”, zbirka deset priča, najnovija je knjiga Jurice Pavičića. Ako vam se ovaj naslov odnekud učinio poznatim, i ukoliko ste još pri tom pomislili na baladu Highway Patrolman Brucea Springsteena s njegovog legendarnog akustičnog albuma Nebraska iz 1982. godine, potpuno ste u pravu. Naslovna priča ove najnovije Pavičićeve zbirke preuzima osnovnu konstrukciju i sam srž zapleta upravo iz te Springsteenove balade o kompleksnom odnosu ljubavi i mržnje dva brata od kojih jedan – narator – radi za policiju i čovek je sistema dok drugi, njegov brat Frankie, pa, ukratko i Springsteenovim riječima – Frankie ain’t no good… Pavičić, naravno, odatle zadržava samo ono najbitnije i s izuzetnom pripovjedačkom lakoćom transponira osnovne elemente Springsteenove priče u jedan milje koji daleko bolje poznaje. Frenki, tako, postaje Frane, Maria – Mare, a radnja se iz bespregledne ravnice Nebraske, sliva i seli u pritiskujuće i tvrde vrleti stjenovitog dalmatinskog zaleđa, omeđenog s jedne strane previsokim planinama a s druge prevelikim i predubokim morem – jedne teške i mračne Dalmacije iz koje kao da nema izlaza. I upravo se tu, u tom uskom pojasu kamenitog tla, odvijaju drame i tragedije, ne samo naslovne već gotovo i svih ostalih Pavičićevih priča iz zbirke Patrola na cesti. Ima nečeg potresnog u tom primorskom postojanju kakvim ga Pavičić vidi, bez obzira na to da li se ono odvija u zahuktalom Splitu, uspavanom zaseoku u dalmatinskom zaleđu ili na već nekom otoku gdje se čitav život događa u tri ili četiri mjeseca ljetne sezone, dok je sve ostalo čista hibernacija i puko preživljavanje do narednog razdoblja kakve-takve živosti.

siječnja, u 20 sati. Patrola na cesti - Serija od pet nastavaka snimljena je prema književnom predlošku Jurice Pavičića - Pogledajte video i opis za seriju Patrola na cesti (Patrola na cesti) Patrola na cesti (TV Series 2016- ) cast and crew credits, including actors, actresses, directors, writers and more. 9. Patrola na cesti Tv kuća: HRT Emitiranje: 24.

Janjić) i ima kćer Josipu koju obožava. Dalmacija viđena kao nikada do sada u novoj knjizi poznatog novinara i pisca.Južnjačka gotika na mediteranski način jedan sasvim novi žanr! Iz rodnog mjesta na granici Hrvatske i Hercegovine policajac Josip davno se odselio u Zagreb. Istraga vezana uz prekogranični šverc dvojicu braće stavit će n... 'Patrola na cesti' zapravo je istodobno zanimljiv, ali i nezahvalan naslov za jednu TV seriju.

POVEZANE KNJIGE