Patrola na cesti

Patrola na cesti - Pavičić, Jurica | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavičić, Jurica
DIMENZIJA
5,87 MB
NAZIV DATOTEKE
Patrola na cesti.pdf
ISBN
8472002312076

OPIS

Dalmacija viđena kao nikada do sada u novoj knjizi poznatog novinara i pisca. Južnjačka gotika na mediteranski način – jedan sasvim novi žanr! ”Patrola na cesti”, zbirka deset priča, najnovija je knjiga Jurice Pavičića. Ako vam se ovaj naslov odnekud učinio poznatim, i ukoliko ste još pri tom pomislili na baladu Highway Patrolman Brucea Springsteena s njegovog legendarnog akustičnog albuma Nebraska iz 1982. godine, potpuno ste u pravu. Naslovna priča ove najnovije Pavičićeve zbirke preuzima osnovnu konstrukciju i sam srž zapleta upravo iz te Springsteenove balade o kompleksnom odnosu ljubavi i mržnje dva brata od kojih jedan – narator – radi za policiju i čovek je sistema dok drugi, njegov brat Frankie, pa, ukratko i Springsteenovim riječima – Frankie ain’t no good… Pavičić, naravno, odatle zadržava samo ono najbitnije i s izuzetnom pripovjedačkom lakoćom transponira osnovne elemente Springsteenove priče u jedan milje koji daleko bolje poznaje. Frenki, tako, postaje Frane, Maria – Mare, a radnja se iz bespregledne ravnice Nebraske, sliva i seli u pritiskujuće i tvrde vrleti stjenovitog dalmatinskog zaleđa, omeđenog s jedne strane previsokim planinama a s druge prevelikim i predubokim morem – jedne teške i mračne Dalmacije iz koje kao da nema izlaza. I upravo se tu, u tom uskom pojasu kamenitog tla, odvijaju drame i tragedije, ne samo naslovne već gotovo i svih ostalih Pavičićevih priča iz zbirke Patrola na cesti. Ima nečeg potresnog u tom primorskom postojanju kakvim ga Pavičić vidi, bez obzira na to da li se ono odvija u zahuktalom Splitu, uspavanom zaseoku u dalmatinskom zaleđu ili na već nekom otoku gdje se čitav život događa u tri ili četiri mjeseca ljetne sezone, dok je sve ostalo čista hibernacija i puko preživljavanje do narednog razdoblja kakve-takve živosti.

godine, potpuno ste u pravu. PATROLA NA CESTI - jurica pavičić (25816) - Ako već nisu odavno napustili Dalmaciju samo da bi otkrili kako ona nije neophodno napustila njih, Pavičićevi junaci kao da žive u stalnom stanju suspenzije uz osjećaj da ih je život okrutno preteka... KRITIKA: Jurica Pavičić - 'Patrola na cesti' (V.B.Z., 2008.) Uz redovitu novinsku kolumnu u kojoj dugi niz godina iz tjedna u tjedan secira anomalije aktualne hrvatske socijalno-društvene zbilje, Jurica Pavičić je u zadnjih desetak godina autorski iznjedrio i jednu dramu te pet romana.Ta su djela uglavnom bila nastavak njegova novinarskog rada literarnim sredstvima jer se u njima također ... Dalmacija viđena kao nikada do sada u novoj knjizi poznatog novinara i pisca. Južnjačka gotika na mediteranski način - jedan sasvim novi žanr! ''Patrola na cesti'' , zbirka deset priča, najnovij... Uz miniseriju Patrola na cesti uvrstio je i televizijski film Sasiady čiji je autor Poljak Grzegorz Krolikievvicz.

Ako vam se ovaj naslov odnekud učinio poznatim, i ukoliko ste još pri tom pomislili na baladu Highway Patrolman Brucea Springsteena s njegovog legendarnog akustičnog albuma Nebraska iz 1982. godine, potpuno ste u pravu. Osječkog glumca, kojeg gledamo u novoj seriji na HRT-u 'Patrola na cesti', ni uloga policajca Josipa za koju je primio same pohvale, ali ni mnoge druge stvari u životu u posljednje vrijeme ne uspijevaju razveseliti ni oraspoložiti - jer on ima svoju muku - koja će trajati još dvadeset godina. Po naslovnoj priči zbirke "Patrola na cesti" snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je, na Pulskom filmskom festivalu, dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora).

POVEZANE KNJIGE