Filozofija i smrt

Filozofija i smrt - Milčinski, Maja | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Milčinski, Maja
DIMENZIJA
5,51 MB
NAZIV DATOTEKE
Filozofija i smrt.pdf
ISBN
3706991765792

OPIS

Ovo djelo uz različite teme i probleme azijskih filozofskih i religijskih škola nastoji prikazati prihvaćanje smrti kao dijela života. Na neki način tradicija kultiviranog odnosa spram smrti u nekim azijskim tradicijama djeluje kao lijek te omogućuje pozitivan odnos spram života.Budizam je istočnoazijski oblik duhovnosti, religija i filozofija s temeljnim pretpostavkama koje se zbližuju s onim naucima u svijetu što se ponekad nazivaju mističkima. Polazeći od stajališta da je temeljna činjenica života patnja, sve se nastojanje budizma sastoji u dovođenju ljudi do izbavljenja u smislu oslobođenja od okolnosti što čovjeka navode na patnjui svakakve oblike ovisnosti, kao i do oslobođenja od subjektivnog pritiska prijeteće smrti. U tome jest ili bi barem trebao biti cilj u suštini svih religija, filozofija i praktičnih znanosti, samo što se istočnoazijska mudrost prihvaća tog projekta – za razliku od europsko-američkog modela – iznutra u čovjekovom duhu, a ne polazeći od vanjskog svijeta u mjeri u kojoj je dostupan spoznavanju posredstvom ljudskih osjetila i odgovarajućeg manipuliranja.

Pronađite najbolje cijene uz najveći izbor! Dostavljamo širom svijeta! Smrt je predmet mnogih filozofskih, mitol oških, religioznih, estetsko-umjetničkih i etičkih rasprava. Platon je u Fedonu tvrdio da je smrt samo odjeljivanje duše od tijela, ali i radikalni uvjet apsolutne spoznaje: samo potpuno odvojena od tijela, duša se ponovno može uzdignuti do razine čistoga nadosjetilnog zrenja ideja.

Isto tako, ona ga je trebala poučiti i smislenoj smrti. Baš kao i život, i smrt može biti smislena, a može biti i besmislena i uzaludna.

POVEZANE KNJIGE