Filozofija i smrt

Filozofija i smrt - Milčinski, Maja | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Milčinski, Maja
DIMENZIJA
11,18 MB
NAZIV DATOTEKE
Filozofija i smrt.pdf
ISBN
6809370573616

OPIS

Ovo djelo uz različite teme i probleme azijskih filozofskih i religijskih škola nastoji prikazati prihvaćanje smrti kao dijela života. Na neki način tradicija kultiviranog odnosa spram smrti u nekim azijskim tradicijama djeluje kao lijek te omogućuje pozitivan odnos spram života.Budizam je istočnoazijski oblik duhovnosti, religija i filozofija s temeljnim pretpostavkama koje se zbližuju s onim naucima u svijetu što se ponekad nazivaju mističkima. Polazeći od stajališta da je temeljna činjenica života patnja, sve se nastojanje budizma sastoji u dovođenju ljudi do izbavljenja u smislu oslobođenja od okolnosti što čovjeka navode na patnjui svakakve oblike ovisnosti, kao i do oslobođenja od subjektivnog pritiska prijeteće smrti. U tome jest ili bi barem trebao biti cilj u suštini svih religija, filozofija i praktičnih znanosti, samo što se istočnoazijska mudrost prihvaća tog projekta – za razliku od europsko-američkog modela – iznutra u čovjekovom duhu, a ne polazeći od vanjskog svijeta u mjeri u kojoj je dostupan spoznavanju posredstvom ljudskih osjetila i odgovarajućeg manipuliranja.

Prema mišljenju Hegela, Sokrat je bio najinteresantnija pojava u istoriji filozofije. Sokrat je skinuo filozofiju sa neba na zemlju ... Knjiga ČOVJEK I SMRT sadrži 33 rada predočena na znanstveno-stručnom skupu koji je bio održan u Zagrebu u rujnu 2016.

Kako je strašno da je čovjek našao riječ za to - "smrt". Zar je to moguće ikako nazvati? Zar ono ima ime? Osip Mandeljštam.

POVEZANE KNJIGE