Štorice od štrig i štriguni

Štorice od štrig i štriguni - Orlić, Drago | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Orlić, Drago
DIMENZIJA
9,58 MB
NAZIV DATOTEKE
Štorice od štrig i štriguni.pdf
ISBN
8201112373925

OPIS

Za istarsku su usmenu pučku baštinu štrige i štriguni, krsnici, more, urečljivci, macvalići, vrazi, zmajevi i ostala bića iz ove knjige baš poput izvanzemaljaca u popularnoj kuturi dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća: nitko ne priznaje da u njih vjeruje, ali mnogi će reći da nečega tu ipak ima. Poznati istarski pjesnik, pisac, novinar, satiričar, umjetnik, nakladnik i gastronom, Drago Orlić prije tridesetak je godina prikupio širom Istre priče o nadnaravnim bićima i praznovjericama, i to baš u pravo vrijeme, kada su već mnoge počele tonuti u zaboravu. Uz toliko bogatu baštinu drevnih usmenih predaja, pa i uz još poneku suvremenu neobjašnjivu pojavu, Istra se i danas pričinjava kao zemlja tajanstvenih bića koja ljude radoznala duha više mame nego plaše. Zato se i moglo dogoditi da Orlićeva knjiga u minula dva-tri desetljeća postane kultna, i da s vremenom plane, nestane, da se danas nigdje ne može naći, iako se mnogi za nju zanimaju i mnogi je žele imati. Ovim drugim, dopunjenim i proširenim izdanjem nadamo se da će takve želje biti zadovoljene, da će se Štorice od štrig i štriguni tražiti i čitati i kao literatura i kao dokument, i da će nove generacije čitatelja možda pronaći odgovore na neka pitanja koja sva ova desetljeća uporno ostaju nerasvijetljena. Primjerice: zašto se istarske štrige okupljaju u jedanaest sati navečer, a ne u ponoć kao u svom normalnom svijetu?

2013. Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog kraj.

Orlića kako bismo saznali nešto više o štrigama i narodnim običajima našega kraja, jer je ove školske godine tema projekta Kulturna baština Roverije i okolice vezana ... No jedna je pruga, ona koja vodi od Lupoglava do Štalija, te zbirka legendi Drage Orlića "Štorice od štrig i štriguni", posebno priča o svećeniku koji je bio optužen da se bavi čaranjem, potaknula porečkog dizajnera, glazbenika i režisera Cristiana Kolacija da krene u ostvarenje dugoplaniranog projekta, snimanje filma "Ferata za nikamo" na istarskim dijalektima. Wrong email address or username. « Back Send.

POVEZANE KNJIGE